Składniki:
Ciasto: 4 jajka, 25 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku. Krem: 50 dag śliwek (lub mandarynek), 2 łyż. śliwowicy, 6 łyż. żelatyny, 1 cytryna, 50 dag twarogu, 250 ml śmietany kremówki 30%. Do dekoracji: 1 łyż. cukru pudru, 1 łyż. cynamonu.
Jak przyrządzić?
Białka ubij na sztywno, dosyp połowę cukru (zwykłego i waniliowego). Wymieszaj masę z żółtkami i natychmiast połącz delikatnie z mąką i proszkiem. Ciasto posmaruj na pergaminie, piecz 12 min w 200 stopniach. Owoce pokrój w kostkę, wymieszaj ze śliwowicą i 2 łyż. cukru. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Twaróg utrzyj z resztą cukru, sokiem i skórką cytryny, dodaj żelatynę i owoce. Połącz delikatnie z ubitą śmietanką. Upieczone wcześniej ciasto przekrój na pół, jedną połowę pokryj kremem i przykryj drugą. Wstaw do lodówki na 5 godzin. Oprósz dekoracyjnie cynamonem i cukrem pudrem. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | masza.e |