Składniki:
7 średniej wielkości pieczarek,
1 średnia cebula,
2-3 szklanki mieszanki warzywnej mrożonej, (dowolna, najlepiej marchewka, groszek, fasolka szparagowa, może być z kalafiorem, kukurydzą),
łyżka margaryny do smażenia lub oliwa,
sól, pieprz, maggi, przyprawa typu vegeta lub ziarenka smaku,
ewentualnie łyżka mąki
Jak przyrządzić?
Na głębokiej patelni rozpuszczam margarynę, wrzucam pokrojone w talarki pieczarki, doprawiam przyprawami. Gdy trochę się podsmażą, dodaję drobno posiekaną cebulę i przysmażam to razem. Gdy cebulka zmięknie, dodaję mieszankę warzywną i co jakiś czas mieszając, czekam, aż wszystko zmięknie. Doprawiam przyprawami i maggi do smaku (wedle uznania). Przeważnie mieszanka puszcza wodę, z której samoistnie robi się sos, ale czasami podlewam to trochę wodą. Gdy wszystko zmięknie i sos się zrobi, można zatrzepać mąką rozrobioną z wodą, ale polecam dodać jej bardzo małą ilość :)
Jak podawać?
Ja jem to z ryżem lub makaronem :) Smacznego!
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 3 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Asema |