Składniki:
Piersi kurczaka 1 lub 2 szt. (jak więcej osób) pokrojone wzdłuż na cienkie długie płateczki delikatnie posolone i natarte olejem,
mąka ziemniaczana 0,5 szkl.,
mąka pszenna 1 szkl.,
piwo 0,5 szkl.,
sok z połowy cytryny,
glutaminian sodu, ale niekoniecznie (wydobywa smak potrawy),
woda z kranu - tyle, żeby ciasto było konsystencji gęstej śmietany i nie spływało z mięsa,
proszek do pieczenia (1 paczka na 1 kg mąki),
sól do smaku,
koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek,
cukier 1,5 szkl.,
olej 1 litr,
mąka pszenna do zasmażki 3/4 szkl.,
magi Knorr 50 g,
cebula 4 szt. średnie pokrojone na półtalarki,
marchewka mała 1 szt. starta na grubej tarce,
papryka z octu pół słoiczka od dżemu pokrojona w cieniutkie paseczki,
grzyby mun 1 mała paczuszka Tan Viet (namoczone, jak zwiększą objętość, to zagotować w garnku i od razu szybko do zimnej wody zahartować i po osączeniu pokroić na cieniuteńkie paseczki)
Jak przyrządzić?
Zaczniemy od sosu słodkiego:Wlewamy do garnka 1,5 l wody, wstawiamy na gaz i szybciutko wsypujemy cukier, sól, koncentrat i magi. Mieszamy i sprawdzamy, czy sos jest mocno słodki, ale musi też być odpowiednio słony, bo będzie mdły. Obok w woku robimy zasmażkę z 1 szkl. oleju i 3/4 szkl. mąki tak na oko, żeby wyszła taka jak gęsta śmietana. Nie rumienimy jej, tylko smażymy dotąd, aż mąka nie będzie surowa. Wlewamy to do sosu, ale najlepiej jeszcze do takiego chłodnego, to się kluski nie zrobią, i trzepać rózgą kuchenną, aż zacznie wrzeć i pogotować jeszcze ze 3 minuty. Jeżeli wyszedł za gęsty, dodać przegotowanej wody, a jeżeli za rzadki, to zrobić zawiesinę z mąki ziemn. i gotując, dolewać i trzepacć rózgą, żeby kisiel nie wyszedł.A teraz ciasto do piersi:Do miski wsypujemy obie mąki (ziemn. i pszenną),do tego sól do smaku, łyżeczkę glutaminianu, jak ktoś lubi chemię, sok z cytryny, proszek do pieczenia, piwo. Miksować, jak za gęste, dolewać wodę, tak jak wyżej napisałam, następnie niech ciasto odstoi z 10 minut. A my w tym czasie rozgrzewamy głęboki olej na woku (nie we frytkownicy). Mięso maczamy w tym cieście i kładziemy na bardzo gorący, ale niepalący się tłuszcz. Jak będzie za zimny, to nie urośnie ciasto i będzie tłuste jak diabli. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor, ale tak, żeby mięso nie było surowe w środku, a ciasto surowe nie wyciekało. Wyjmujemy patyczkiem na deskę i tniemy tasakiem na mniejsze kawałki - takie na kęs, ale tniemy energicznym ruchem, żeby uciąć, a nie memłać to mięso. Po tym zabiegu układamy na talerzu z wcześniej ugotowanym ryżem niesolonym, a następnie na mięso kładziemy sporo zrobionej wcześniej cebulki z grzybami mun i ryż również polewamy sosem słodkim. Jest pyszne, palce lizać.A teraz cebulka:Cebulę, paprykę, grzyby mun, marchew smażymy na 2 łyżkach oleju na woku, aż cebulka zmięknie, ale nie tak zupełnie, póżniej osolić i trochę glutaminianu sypnąć, ale nie musi być.
Potrzebne przybory:
wok, rózga, miska, garnek do sosu 2 l
Jak podawać?
Podawać z ryżem i surówką z białej kapusty z olejem.
Uwagi:
Smacznego - danie jest naprawdę pyszne. Może trochę pracochłonne, ale dla wprawionych proste. Fajne na imprezkę - ful żarcia za małe pieniądze. Można dodać papryczkę chili, jak ktoś lubi ostrzejsze, można dać mniej cukru, ale w oryginale właśnie tak jest. Czekam na komentarze.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | elcia kucharka |