Składniki:
Cała pierś kurczaka, por (tylko biała część), 2 woreczki ryżu, 3 łyżeczki curry, brzoskwinie z puszki (może być zamiennie ananas, ew. rodzynki), majonez, olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy, po ugotowaniu przesypujemy go do salaterki i odstawiamy do przestygnięcia. Pierś kurczaka drobno kroimy, przesmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy curry. Zestawiamy z ognia. Drobno kroimy pora oraz brzoskwinie lub ananasa. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez. Próbujemy. Jestem fanką curry, więc dodaję jeszcze szczyptę do gotowej sałatki, wybredni degustatorzy mogą jeszcze dosolić lub dopieprzyć swoje dzieło.
Jak podawać?
Trzeba wstrzymać się minimum 30 minut, żeby smaki się połączyły, najlepiej wstawić ją na ten czas do lodówki.
Uwagi:
Ta sałatka powala mnie na kolana i tak długo przy niej się kręcę, aż wszystko pochłonę;) Mężczyznę mego szokuje połączenie smaków ostrego ze słodkim, ale mi to nie przeszkadza - więcej będzie dla mnie!!!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | nena |