Składniki:
5-6 małych soczystych jabłek (ok. 2 szklanki pokrojonych jabłek),
1 duża cebula,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 garść pomieszanych liści mięty i bazylii,
2 grube kromki żytniego chleba (ok. 2 szklanek chleba pokrojonego w kostkę),
2 łyżki masła,
1 jajko,
ok. ½ szklanki rosołu,
1 – 1 ½ kg schabu,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
W pierwszej kolejności zajmujemy się farszem. Dość drobno siekamy cebulkę i smażymy ją na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy zacznie pięknie się szklić, dodajemy do niej obrane, pozbawione pestek i pokrojone w nieduże kawałki jabłka. Całość mieszamy i dusimy bez przykrycia, aż do momentu, gdy jabłuszka zaczną się rozpadać. Zioła siekamy i dosypujemy do garnka. Palnik wyłączamy i dodajemy żytni chleb. Powinien być to sam miąższ bez skórki pokrojony w niedużą kostkę. Mieszamy razem z cebulą i jabłkami, wbijamy jajko, wkładamy również 2 łyżki miękkiego masła. Dokładnie łączymy, a jeśli jest zbyt gęste dolewamy rosół. Farsz powinien być dość lepki, chleb ma wchłonąć nadmiar wilgoci i ładnie połączyć się ze wszystkimi składnikami. Wiele zależy od tego, jak soczyste były jabłka, których użyliście. Ale podana porcja bulionu powinna wystarczyć. Teraz doprawiamy masę solą i pieprzem do smaku i przechodzimy do przygotowania mięsa.Schab musimy ładnie rozpłaszczyć, chcemy uzyskać dość cienki (ok. 1 cm) prostokąt z mięsa. W tym celu kładziemy go na desce i ostrym nożem zaczynamy nacinanie. Tniemy mięso wzdłuż dłuższej krawędzi nóż trzymając na płasko i gdy dochodzimy do momentu, w którym czujemy, że za około centymetr możemy je przeciąć na wylot zaczynamy je jakby odwijać i tniemy dalej. Wyobraźcie sobie, że musicie schab jak gdyby obrać ze skórki i – tak jak przy obieraniu jabłka – nie urywacie skórki w żadnym momencie. Gdy mięso będzie już płaskie, delikatnie ubijamy je tłuczkiem do mięsa, by jego powierzchnia była gładka i bardziej krucha, delikatnie solimy i pieprzymy i wykładamy na nie ostudzony farsz. Zwijamy w ciasny rulon, który dla większego bezpieczeństwa możemy zawiązać sznurkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym złączeniem w dół. Pieczemy w 180 stopni C pod przykryciem przez 90 minut. Odkrywamy i pieczemy kolejne 10 minut. Zanim zaczniemy serwować naszą roladę dajmy jej około 10-15 minut, by lekko osiadła, będzie się znacznie łatwiej kroiła. Jest tak samo pyszna pierwszego dnia, zaraz po wyjęciu z pieca, jak i kolejnego w ciepłym chlebku pitta z dużą ilością sałaty i szczyptą parmezanu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Autor | cogotujekasia.pl |