Składniki:
żółty ser gouda 30 dag,
3 jajka,
cebula 1 szt.,
por,
1,5 łyżki posiekanej pietruszki lub bazylii,
1 łyżka majonezu,
2 łyżki śmietany,
przyprawy: pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować na twardo i odstawić w celu wystudzenia. Ser żółty gouda zetrzeć na tarce do miski. Do sera wsypać drobno posiekane por i cebulę, a następnie obrane jajka. Można je poszatkować widelcem w misce. Do zawartości dodać łyżkę majonezu i 2 łyżki gęstej śmietany. Całość wymieszać. Przyprawić pieprzem i solą dla smaku. Dla ozdoby, pastę, posypać zieloną pietruszką, można ją zastąpić świeżą bazylią. Tak przyrządzoną pastę nakładamy na pieczywo. Gotowe! Smacznego.
Potrzebne przybory:
miska, garnek, widelec, nóż, tarka.
Jak podawać?
w głębokim talerzu, z pieczywem
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Gastrosfera |