Składniki:
marynata:
1/2 kg piersi z kurczaka,
1 łyżka miodu,
4 łyżki sosu sojowego,
sok z 1/2 cytryny,
łyżeczka przyprawy 5 smaków,
łyżeczka papryki słodkiej,
2 łyżki oleju,
pół łyżeczki imbiru,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Składniki pozostałe:
2-3 marchewki,
kawałek selera,
pół papryki zielonej i pół czerwonej,
1 cebula,
mały por,
1 pietruszka
30 dag pieczarek,
3 gałązki selera naciowego,
olej.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka pokroić w paski. Marynatę zrobić z podanych składników i piersi zamarynować.Odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godz.W tym czasie pokroić warzywa w paski, cebulę w krążki, pieczarki w plasterki.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i smażyć na półmiękko. Osobno usmażyć pieczarki i osobno pozostałe warzywa. Z lodówki wyjąć marynowane piersi i usmażyć je, najlepiej w woku, potem dodać pozostałe składniki czyli pieczarki i warzywa, jeszcze trochę podsmażyć. Gotowe. Podawać z ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | mirzol |