Składniki:
CIASTO: 1 kostka drożdży, 5 szklanek mąki, 1 szk. cukru, 1 szk. oleju, 5 jajek, 1 op. cukru waniliowego, 1 szk. mleka. KRUSZONKA: 1 białko, 3/4 szk.cukru, około 2 szk. mąki.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki dotyczące ciasta włożyć do miski i wymieszać. Nie muszą być cieple. Następnie odstawić w jakieś ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Trwa to około 90 minut. W międzyczasie składniki na kruszonkę zagnieść i włożyć do lodówki, aby schłodzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na największą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie roztrzepanym białkiem wysmarować wierzch ciasta i posypać kruszonką startą na dużych oczkach tarki. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temp. 160 stopni i pieczemy góra i dół około 60 min.
Uwagi:
To jedyne ciasto drożdżowe jakie wszystkim wychodzi!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | danusia-69 |