Składniki:
3/4 kg mąki
5-6 żółtek
masło 250gr (nigdy margaryna)
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy -opakowanie
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (może być 18%)
łyżka proszku do pieczenia
zapach np. migdałowy ok 5-10 kropli
I do wyboru :
+ 3-4 słoiki konfitury z czarnej porzeczki Łowicza (zimą)
+ dowolne owoce: rabarbar, jabłka, śliwki (latem)
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki łączymy w dowolnej kolejności. Ja wsypuje mąkę do dużej miski i dodaje składniki w podanej wcześniej kolejności, masło oczywiście kroje na drobniejsze kawałki. Wszystko szybko wyrabiam. Zagniatam kulki z ciasta wielkości pieści ( ok 10 szt) owijam w folie aluminiową i zamrażam. 8 "kulek" ścieram na dużych oczkach tarki prosto do blachy wyłożonej pergaminem. Ugniatam ręką by wyrównać spodnią masę, układam konfiturę lub owoce i ścieram 2 ' kulki' ciasta.Piekarnik 190 st. ok 50 min., aż ciasto będzie mocno przypieczonePo wystygnięciu obsypuje cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Avivka |