Gulasz (prawie) węgierski - Przepis

Przepis kulinarny

...czyli gulasz autorski Qchcika Qby, czerpiący co najlepsze z gulaszu węgierskiego, lecz pomijający wkładkę ziemniaczaną i kluseczkową.Szczególnie ulubiony przez mężczyzn, którzy czują się po nim zdecydowanie nasyceni.

Składniki:

- 1 i 1/2 kg wołowiny (pręga, mostek),
- 15 dkg słoniny,
- 3 cebule,
- 2-3 pomidory,
- 2-3 strąki papryki czerwonej,
- spora szczypta papryki mielonej: słodkiej i ostrej,
- sól,
- spora szczypta mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku,
- 1 suszony grzybek (ja dodaję zawsze, ale to moja osobista preferencja).

Jak przyrządzić?

1) Mięso kroimy w drobną kostkę (mały orzech włoski).Ostry nóż jest tutaj niezbędny - bez niego nasza praca będzie męczarnią.

2) Słoninę skrawamy w drobną kostkę.

3) Cebulę kroimy w drobną kostkę.

4) Łyżkę słoniny kładziemy na patelnię i topimy do momentu uzyskania smalcu. Wyjmujemy skwarki i wrzucamy cebulę, smażymy tak długo, aż będzie uduszona w tłuszczu i lekko złota. Wówczas wrzucamy na patelnię rozdrobniony czosnek i zmieloną paprykę - oba rodzaje i chwilkę tylko podsmażamy razem z cebulą. Całą zawartość patelni wrzucamy do przygotownego co najmniej 3-litrowego garnka z pokrywką.

5) Patelnię lekko płuczemy jeśli zostały na niej jakieś paproszki i znowu kładziemy łyżkę słoniny.Czekamy, aż skwarki będą lekko złote i sporo wytopionego smalcu. Mięso porószamy lekko mąką i wrzucamy na gorącą patelnię. Obsmażamy krótko i na dużym ogniu w taki sposób, żeby w miarę możliwości wszystkie kawałki były obsmażone ze wszystkich stron. Precyzując to określenie - mięso przewracamy drewnianą łyżką na patelni w czasie smażenia kilkakrotnie. Zawartość patelni wrzucamy do garnka i smażymy następną porcję w taki sam sposób, aż do wyczerpania mięsa.

6) Garnek stawiamy na małym ogniu, dolewamy odrobinę wody, raczej mniej niż więcej i powoli dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas zaglądamy pod pokrywkę, sprawdzając czy nie trzeba uzupełnić wody i czy mięso nie przywiera do dna. Dorzucamy kminek i majeranek, solimy. Mięso zaczyna puszczać swoje własne soki i smaki. Jeśli soku jest zbyt wiele, odparowywujemy go gotując dalej nasz gulasz bez przykrywki. Ilość płynu nie powinna dochodzić wyżej niż ostatnia warstwa mięsa, ciasno ułożonego w garnku.

7) Teraz kroimy w kostkę paprykę i dorzucamy do garnka mieszając całą zawartość. Przykrywamy i dusimy dalej. Trwa to ok. 1 godz., jeśli nie trafiliśmy na jakiegoś wyjątkowo starego i upartego woła. Mięso z bukata będzie gotowe po 1/2 godz.

8) Kiedy po spróbowaniu stwierdzamy, że jest już prawie gotowy, tzn. mięso miękkie, a sos pełen smaku, wrzucamy pomidory pokrojone w sporą kostkę i naturalnie przedtem odarte ze skórki. Jeszcze raz mieszamy. Po chwili próbujemy: czy wszystkie przyprawy są dodane we właściwych proporcjach. Dodajemy czego brak.

Jak podawać?

Najczęściej gulasz podaje się z kopytkami lub kluskami kładzionymi. Ale z kaszą gryczaną też jest pyszny! Oddzielny dodatek jarzyn wydaje się w tym przypadku zbędny. Jeśli koniecznie coś pysznego chcemy dołożyć, to dobrze ukwaszonego ogórka. Zjedzony z kromką chleba też jest pyszny. Zawsze powinien być gorący - zaledwie ciepły jest mniej smaczny i zalega w brzuszkach niemiło.

Uwagi:

1) Pamiętajcie koniecznie: gulasz to nie zupa! Musi być zatem gęsty i zawiesisty; pełen głębokiego smaku. Rozwadnianie go zaprzecza istocie jego smaku.

2) Gulasz jest najsmaczniejszy kilka godzin po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Dlatego, jeśli robimy całe danie z gulaszem zaczynamy od gulaszu, a dopiero potem robimy resztę dania.

3) Odgrzewamy gulasz powoli i na małym ogniu pod przykryciem. Uważamy, żeby się nie przypalił.

4) Gulasz znakomicie się przechowuje w lodówce. Jeśli więc została spora porcja, możemy następnego dnia zrobić do jedzenia coś innego, a do gulaszu wrócić drugiego dnia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje4 porcje
Kalorycznośćśrednio
Przybliżony koszt22 zł

Gulasz (prawie) węgierski: Podobne przepisy

Gulasz (prawie) węgierski: wypróbuj również

Gulasz węgierski

... są receptury kuchni węgierskiej. Zobacz, czym się ona charakteryzuje oraz jak zrobić jej sztandarowe danie, czyli gulasz węgierski. ... , czeskiej czy też węgierskiej. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że przygotowując jakąś potrawę, ...

dawno temu

Jak zrobić placki po węgiersku?

... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ...

dawno temu

Gulasz - przepis meksykański

... Masz ochotę na pyszne, delikatne puree ziemniaczane, a do tego pachnący, smaczny, pikantny gulasz? Wypróbuj więc ten przepis. Gulasz meksykański rozgrzeje największego zmarzlucha. Jest delikatny, a zarazem bardzo wyrazisty, nie znam osoby, ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... Z czym się kojarzy kuchnia węgierska? Większość z nas powie, że z papryką i to będzie prawda. Papryka jest jednym z tradycyjnych składników w kuchni naszych południowych bratanków. Nic w tym dziwnego: klimat sprzyja uprawom, a jakości i smaku ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest ...

dawno temu

Pomysł na gulasz

... Sztandarowe węgierskie danie i u nas cieszy się dużą popularnością. Potrawa najlepiej smakuje z mięsem wieprzowym, jest soczysta, bardzo sycąca oraz o bardzo wyrazistym smaku. Choć przygotowanie dania jest dość pracochłonne, to na pewno warto ...

dawno temu

Kurczak po węgiersku

... Kurczak po węgiersku to idealne danie na zimny dzień. Dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, rozgrzeje smakowitym aromatem papryki, zapewni energię na cały pracowity dzień. To wspaniały pomysł ... , przykryj naczynie i duś pyszne danie ...

dawno temu

Przepis na gulasz - dla wegetarian i nie tylko

... Od czasu do czasu warto odstawić mięso i wyczarować pyszne danie z warzyw. Gulasz warzywny to znakomite zestawienie produktów dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz tych, którzy za dietą mięsną nie przepadają, a muszą dostarczyć do ...

dawno temu

Jak zrobić gulasz wegetariański?

... Gulasz wegetariański to danie nie tylko dla wegetarian. Smakuje wszystkim, którzy lubią zdrowe jedzenie. Być może skuszą się nawet dzieci-niejadki, bo ziemniaki wyglądają w nim jak frytki ... . Poza tym wygląda naprawdę kolorowo i zachęcająco. ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ... bożonarodzeniowych, które można znaleźć w ...

dawno temu

Gulasz rybny - sposób na pyszny obiad

... Gulasz rybny jest lekki i smaczny. To miła odmiana od schabowych, mielonych i kurczaka. Jego niewątpliwą zaletą jest duża ilość warzyw, które dostarczają wielu cennych witamin. Wszystkie zasady zdrowego żywienia mówią, że trzeba jeść ryby. Może ...

dawno temu

Sos węgierski - przepis prosty jak drut

... Sos węgierski można jeść z chlebem albo na przykład z plackami ziemniaczanymi. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Danie jest szybkie, ale smaczne, oczywiście ... koncentratu pomidorowego15 dag żółtego ...

dawno temu

Potrawy z gęsi - pyszny gulasz

... dowiedzieć się więcej na stronie smaczna gęś.jejkuchnia.pl Stworzenie gulaszu z gęsi nie wymaga specjalnych umiejętności. Sama się przekonaj. ... dowiedzieć się więcej na stronie smaczna gęś.jejkuchnia.pl Stworzenie gulaszu z gęsi nie wymaga ...

dawno temu

Prawa małego pacjenta. Co o nich wiesz?

... Prawa dziecka podczas pobytu w szpitalu reguluje Europejska Karta Praw Dziecka w szpitalu. Jest to zbiór 10 praw, które powinny być przestrzegane w każdej placówce. Czy wiesz, jakie prawa przysługują chorym dzieciom i ich opiekunom? ... Prawa ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

...   Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz skarbnicą prostych, szybkich, a zarazem wspaniałych potraw. Wielka szkoda, że gdy słyszymy o madziarskich przysmakach jedyne, co nam przychodzi na myśl ... to gulasz i leczo... Trzeba z tym skończyć. W ...

dawno temu

Prawo w komórce

... się z zawartej umowy? Teraz możesz mieć wszystkie kodeksy i prawa w komórce, dzięki aplikacji o jakże wymownej nazwie - Prawo. ... się z zawartej umowy? Teraz możesz mieć wszystkie kodeksy i prawa w komórce, dzięki aplikacji o jakże wymownej ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... węgierskiej – zupy gulaszowej. Ta smakowita potrawa jest znakomitym sposobem na polepszenie samopoczucia i poprawienie odporności. Zobacz, jakie inne specjalności kryje w sobie tradycja kuchni naszych dawnych sąsiadów oraz poznaj recepturę ...

dawno temu

Mam prawo ściągać filmy

... to także pokusa nielegalnego ściągania filmów, książek i zdjęć. A przecież użytkownicy internetu mają swoje prawa i w niektórych przypadkach mogą legalnie dysponować zawartością stron www. Mówi o tym akcja „Prawo kultury” prowadzona przez ...

dawno temu

Prawie fachowiec

... wielu z nas. Bo dla przygniatającej większości Polaków (ponad 80%) cena produktu stanowi główne kryterium zakupu. To wspaniałe pole dla partaczy, którzy za „trochę taniej” oferują usługi prawie tak wysokiej jakości jak prawdziwi fachowcy. ... ...

dawno temu

Powiązane Tematy