Strucla makowa - Przepis

Przepis kulinarny

Mak był "od zawsze" używany jedynie do potraw świątecznych. Dzisiaj, choć możemy wyczyniać ciasta z makiem właściwie bez żadnych ograniczeń - powracamy do niego głównie zimą. Najchętniej w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przy pieczeniu strucli makowej i ciast drożdżowych w ogóle postępowano z całą powagą i ostrożnością. Stosowano się do wielu nienaruszalnych prawideł. Część z nich jest absolutnie uzasadniona i ciągle w użyciu. Nadaje to pracom nieco obrzędowy charakter, do którego "dopuszczeni" są wyłącznie wtajemniczeni. Mężowie najchętniej uciekają z kuchni na "śledzia", opowiadając kolegom ucieszne historie o teściowych. Dzieci przyjmują z pełnym zrozumieniem "obrzędy' i chodzą na paluszkach, mówiąc szeptem. Do dzisiaj gospodyni oddycha z ulgą dopiero, gdy wyjmie delikatnie ciasto z piekarnika. Gdy okaże się, że wyrosło pięknie, ma zarumienioną apetycznie skórkę. A po przekrojeniu ukazuje piękne floresy. Jeśli się - nie daj Boże - nie udało, lepiej rzeczywiście wyjść na chwilę po papierosy, aż emocje opadną.

Składniki:

Ciasto:
- 4 żółtka,
- 15 dkg cukru,
- 3/4 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- 50 dkg mąki,
- 1/3 laski wanilii,
- 10 dkg masła,
- 7 dkg cukru pudru,
- 1 łyżka oleju, lub 1 łyżka smalcu.

Rozczyn:
- 5 dkg drożdży,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka cukru.

Masa makowa:
- 50 dkg maku,
- 25 dkg cukru,
- 5 dkg masła rozpuszczonego,
- zapach migdałowy (kilka kropel),
- 2 łyżki miodu,
- 2 ubite białka,
- 2 łyżki konfitur wiśniowych,
- migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa.

Lukier:
- sok z 1 cytryny,
- cukier puder ok. 10 dkg.

Jak przyrządzić?

1) Przygotowujemy rozczyn. Drożdże ucieramy z mąką i cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe i zaciszne miejsce.Musi się ładnie podnieść w ciągu ok. 20 min.

2) Ucieramy żółtka z cukrem i solą. Dodajemy wanilię.

3) Przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, lekko ciepłe mleko. Najpierw łyżką łączymy wszystkie składniki. Potem wyrabiamy ręką. Gdy stanie się jednolitą i spoistą masą dodajemy rozpuszczone masło i smalec. Wyrabiamy dalej, tak długo, aż przestanie być błyszczące. Zajmuje to ok. 20 min.

4) Przykryte ciasto stawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nie należy otwierać okien, ani robić gwałtownych przeciągów.

5) Gdy podwoi swoją objętość, dzielimy ciasto na 2 części.

6) Po kolei rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na prostokąt o długości przekraczającej dłuższy bok wąskiej blaszki o 2 cm. Smarujemy białkiem całą powierzchnię placka. Wykładamy połowę masy makowej i rozprowadzamy ją na całym placku zostawiając 2-centymetrowy czysty brzeg. Zwijamy ciasno całość. Brzegi zewnętrzne podwijamy na dół. Całość przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Placek smarujemy rozkłóconym jajkiem.

7) Wkładamy do nagrzanego, ale nie gorącego pieca. Pieczemy przez 30-35 min. Przez pierwszych 20 min. nie wolno zaglądać do piekarnika, ani wykonywać w kuchni żadnych prac, które powodowałyby silne wstrząsy. Dopiero po tym czasie możemy delikatnie uchylić drzwiczki i sprawdzić stan ciasta. Jeśli rumieni się zbyt gwałtownie, można je przykryć z wierzchu papierem do pieczenia.

8) Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu lukrujemy wierzch ciasta.

Masa makowa:
1) Mak sparzyć wrzątkiem i zostawić do namoczenia na kilka godzin.

2) Gdy ziarenka dają się rozetrzeć między palcami odcedzić starannie na sicie.

3) Mak zmielić trzykrotnie.

4) Dodać stopione masło, cukier, miód. Wymieszać porządnie. Dodać konfiturę wiśniową, zapach migdałowy i pokrojone bakalie. Dorzucić pianę z białek i delikatnie wymieszać. Konsystencja musi być niezbyt zwarta i lekko lepiąca. Smak bogaty i pełen zapachu.

Lukier:
1) Do kubka wciskamy przez sitko sok z cytryny. Wsypujemy cukier puder i ucieramy. Konsystencja musi być jak gęsta śmietana. Smarujemy cienką warstwą wierzch ciasta za pomocą szerokiego noża. Po chwili lukier stanie się sztywną skorupką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćśredni
Porcje2 średnie makowce
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt25 zł

Strucla makowa: Podobne przepisy

Strucla makowa: wypróbuj również

Masa makowa

... go można do przygotowania wyśmienitych ciast, klusek, kutii bądź zupy makowej. Jak jednak zrobić masę makową, bez której wskazane dania nie mogą się obejść? Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by dowiedzieć się więcej o ...

dawno temu

Zupa makowa

... drugich niestety jakby zapomnieliśmy. Warto zatem sięgnąć po starodawne przepisy kulinarne i dowiedzieć się czegoś więcej na temat kutii lub też zupy makowej. Nie ulega wątpliwości, że takie działanie ... zapewni nam nie lada urozmaicenie i ...

dawno temu

Właściwości maku

... do tamtejszych rogali marcińskich. Jako dodatek poprawiający smak można także wykorzystać go do sernika czy strucli. Produkowany z nasion olej makowy ma delikatny, nieco orzechowy smak, więc świetnie nadaje się do sałatek. ...

dawno temu

Masa do mazurka

... Przyozdobiony kandyzowanymi owocami mazurek wielkanocny to rodzaj ciasta, który podobnie jak makowiec, strucel czy drożdżowa babka jest sztandarową propozycją „na słodko” spożywaną w trakcie tych świąt. Jakiego nadzienia użyć, by nadać mu ...

dawno temu

Wigilijne zupy

... . Pierwszą z nich jest nieco przypominająca zupę mlecznązupa makowa. Obok niej pojawia się aromatyczna i delikatna w smaku zupa migdałowa. Wielkim powodzeniem wśród dzieci cieszy się także zupa z suszonych śliwek, która zazwyczaj serwowana jest ...

dawno temu

Kosmetyki naturalne. Produkty znajdziesz w kuchennej szafce!

... Dłonie Gdy nasze dłonie są w nienajlepszym stanie – szorstkie, przesuszone, a chcemy, by skóra wróciła do formy, konieczne będzie jej nawilżenie. Na początek spróbuj makowego pilingu. 3 łyżki ... naskórek i olej makowy wniknie w skórę nawilżając ...

dawno temu

Przepis na drożdżówki z makiem i orzechami

... roztrzepane jajko, 1/2 łyżeczki soli, 700 g masy makowej, 100 g orzechów włoskich (np. Bakalland). Wymieszaj mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru pudru w misce, przykryj ściereczką i poczekaj, aż masa ... mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. ...

dawno temu

„Most”, Geert Mak

... dodatkowo za darmo, prezent od mostu. Z poręczy zawsze zwisają wędki. Przeróżne towary, targowisko różności, feeria kolorów, zapachów, dźwięków. Równie barwni są ludzie, którzy to wszystko sprzedają. Makowi ... , a Orientem. I każdy Turek ...

dawno temu

Smakołyki na Wigilię z różnych stron świata

... recepturę? Przede wszystkim, główna różnica polega na tym, że Węgrzy na Wigilię jedzą mięso. Podstawą jest gulasz szegedyński z dzika, słoniny i kapusty, zupa rybna, a na deser koniecznie strucla z makiem ...

dawno temu

Uszka do barszczu

... grzybów, zupę rybną oraz barszcz czerwony z uszkami. Obok nich wymienić należy także zupę makową zazwyczaj jadaną na słodko z dodatkiem groszku ptysiowego. Zanim jednak skusimy się na przyrządzanie ...

dawno temu

Makaron świąteczny

... pod postacią makaronu z masą makową. Przepisy na dania z makaronem posiadają wiele zalet, do których zaliczyć trzeba przede wszystkim możliwość szybkiego ich przygotowania. Również zrobienie makaronu ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... wsypujemy do wody makowej śliżiki, aby zmiękły.   Ciekawostka: Na Litwie uważa się, że tradycja barszczu z uszkami przywędrowała do nich z Polski. ...

dawno temu

Na wszystko mam czas

... i imprez na kilkadziesiąt a nawet kilkaset osób. Stół uginał się wówczas od jej różnorodnych potraw. Dziadek z kolei przygotowywał wspaniałe torty orzechowe i makowe nasączane nalewką domowej roboty ...

dawno temu

Powiązane Tematy