Bardzo prosta do zrobienia. Jak wszystkie potrawy wigilijne, ma czar rzeczy prostych i nadzwyczajnie smacznych. Pachnąca. Najlepsza z łazankami domowej roboty.
Składniki:
- 1 duża włoszczyzna,
- 2 nieduże cebule,v- 2 łyżki masła lub oleju,
- 1 duża garść grzybów suszonych, najlepiej prawdziwków,
- sól,
- pieprz,
- listek bobkowy,
- 1 śmietana,
- zielona pietruszka,
- łazanki.
Jak przyrządzić?
1) Umyć starannie grzyby i zalać zimną wodą w sporym naczyniu. Najlepiej na noc.
2) W dwulitrowym garnku ugotować wywar jarzynowy z włoszczyzny.
3) Gdy gotowy dodać starannie wypłukane ponownie po namoczeniu grzyby. Gotować na małym ogniu ponad 1 godz.
4) Wyjąć grzyby. Wybrać ładniejsze i jędrniejsze kapelusze. Pokroić je w drobne paseczki.Wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby mniej urodziwe można zostawić do kapusty z grzybami.
5) Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę. Wrzucić do garnka.
6) Sprawdzić smak wywaru. Jeśli zupa jest zbyt wodnista, gotować dalej dla odparowania nadmiaru płynu i osiągnięcia naprawdę esencjonalnego smaku.
7) Zupę przez sito przelać do nowego garnka. Teraz mamy czystą zupę.
8) Do kubka odlać trochę zupy, lekko ochłodzić, dodać śmietanę, wymieszać. Dolać jeszcze trochę śmietany i całość wlać do zupy. Ilość śmietany to kwestia waszego subiektywnego odczucia. Tak samo jest z pieprzem. Skręcamy go wprost do zupy.
Łazanki:
1) Patrz: ciasto makaronowe. Placki ciasta kroimy na paski szerokości 1,2 cm. Składamy kilka warstw na siebie i kroimy lekko skośnie na kwadraciki nie większe niż szerokość paska makaronu.
2) Gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i mieszamy chwilę z łyżeczką masła lub oleju.
Jak podawać?
W Wigilię najlepiej w wazie. Wazę płuczemy wewnątrz gorącą wodą. Kluski wkładamy do garnka z mocno zagrzaną zupą dosłownie na chwilę. Chodzi o to, żeby zimne łazanki nie obniżyły zasadniczo temperatury całości. Przelewamy wszystko do ogrzanej wazy. Dekorujemy odrobiną zielonej pietruszki.
Uwagi:
Zupa z prawdziwych grzybów ma niezapomniany smak i aromat. W Wigilię nie podajemy jej zbyt wiele, choć to pierwsze ciepłe danie tego dnia. Czekają przecież następne dania. Równie smaczne.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 12 zł |