Pasztet z gęsi - Przepis

Przepis kulinarny

Coraz rzadziej robimy pasztety własnoręcznie. Nic dziwnego. Przygotowanie go zabiera wiele czasu. W kuchni robi się rozgardiasz. Jest co sprzątać po zakończeniu pracy. Tylko że wziąwszy do ust kawałek naszego pasztetu - wiemy, że rzeczy kupione i gotowe nie mają żadnego smaku. Ten, który tutaj prezentuję, jest wersją droższą i odświętną. Ale skoro już zdecydowaliśmy się włożyć tyle pracy w jego przygotowanie - dajmy mu też wyborne składniki.

Składniki:

- 1 gęś (ok. 3 kg),
- 1 wątróbka z gęsi,
- 1 wątróbka cielęca 30 dkg,
- 1/2 kg miękkiej wieprzowiny,
- 1 kg indyka (ciemne mięso),
- 1 włoszczyzna,
- 4 cebule,
- 1 duża garść grzybów (może być mniej),
- 1/2 bułki paryskiej,
- 5 jajek,
- sól,
- odrobina smalcu,
- tarta bułka,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, jałowiec.

Jak przyrządzić?

1) Mięso włożyc do garnka, dodać włoszczyznę, kilka liści laurowych, 10 sztuk ziela angielskiego, 7 ziaren pieprzu czarnego, obraną cebulę i grzyby. Wszystko zalać wodą tak, aby było przykryte całkowicie. Gotować przez 2 godz. na małym ogniu.

2) Po ostudzeniu obrać mięso z kości, wyjąć włoszczyznę i przyprawy. Zmielić jak najdrobniej (w zwykłej maszynce dwukrotnie). Dodać jajka, pozostałe przyprawy drobno utłuczone. Wyrobić ręką dokładnie, tak by wszystkie składniki dobrze się wymieszały.

3) Smak musi być zdecydowany. Oczywiście możecie zrezygnować z tych, których nie lubicie, lub dodać takie, których ja nie uwzględniłam, a bywają używane do pasztetów (np. niektórzy lubią imbir).

4) Natłuszczamy formy do pieczenia smalcem, osypujemy bułką tartą i nakładamy do nich pasztet. Z tej porcji, którą opisuję powinny wyjść co najmniej 3 keksówki. Nakładamy do 3/4 wysokości - nie więcej.

5) Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku 1 godz.

Jak podawać?

Układamy na półmisku pokrojony w dosyć grube plastry (ok. 1 cm). Oddzielnie podajemy chrzan, borówki lub żurawiny. Sos tatarski. To oczywiście klasyka. Równie świetny jest z grubo pokrojoną dymką, świeżą papryką, wszelkimi owocami z octu.

Uwagi:

Oczywiście można zrobić pasztet z mniejszej ilości mięsa, choć czasochłonność tego zajęcia skłania do zwiększania porcji. Nieprędko to pewnie powtórzymy.

Bez względu na to, z czego zrobimy pasztet (a jest ich wiele rodzajów), zawsze bedzie przewyższał wszelkie gotowe wyroby. To prawda - wymaga wiele pracy.

Można go przechowywać w lodówce dłuższy czas. Można część zamrozić na później. Powoli rozmrażany nic nie straci na pysznym smaku. Będzie należycie docenioną przystawką w czasie któregoś z zimowych obiadów, gdy szaleństwa kulinarne zostały daleko za nami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania240 min.
Trudnośćśredni
Porcjedużo porcji
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt70 zł

Pasztet z gęsi: Podobne przepisy

Pasztet z gęsi: wypróbuj również

Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię

... Dziś proponujemy Wam przepis na niezbyt kaloryczną potrawę, a mianowicie na gulasz z gęsi. Danie proste do zrobienia, a co najważniejsze – bardzo smaczne i mało kaloryczne. Gęś sama w sobie zawiera ... Składniki niezbędne do przyrządzenia ...

dawno temu

Potrawy z gęsi - pyszny gulasz

... Zastanawiasz się jaką nowość przygotować na święta? A próbowałaś już potraw z gęsi? Mięso jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dietetyczne, ponieważ zawartość tłuszczu jest minimalna. Możesz ... dowiedzieć się więcej na stronie smaczna ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... to doskonały czas, aby w gronie rodzinnym posmakować gęsi. Jeśli chcemy przygotować gęś, musimy wiedzieć, jak wybrać dobrą gęś. Następnie musimy ją odpowiednio porcjować. Przeczytajcie nasze wskazówki, jak przygotować smaczną gęś. ... Gdzie ...

dawno temu

Gęsi smalec i domowy chleb - pycha

... Pamiętasz chleb, który dawno temu piekła twoja babcia? Kroiła ci później wielką kromkę i smarowała ją smalcem. Takie proste, a takie pyszne. Nie myślałaś, żeby powrócić czasem do tych starych dobrych czasów? Ty też możesz zrobić domowe pieczywo, ...

dawno temu

Gęś pieczona - dla całej rodziny

... Jak dawno temu jadłaś gęś? Już nie pamiętasz, prawda? A może warto przypomnieć sobie stare, dobre czasy. Przepis na pieczoną gęś wcale nie jest skomplikowany. Wprawdzie ptak musi dość długo przebywać w piekarniku, ale nakarmisz nim ośmioosobową ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... w naszym kraju już w XVII wieku, można było je spotkać niemal w każdym gospodarstwie. Pieczeń z gęsi z jabłkami lub gruszkami z dodatkiem modrej kapusty, wędzone półgęski, smalec z gęsi, pasztety ... Gęsina była bardzo cenionym mięsem na ...

dawno temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się” i postanowiłam także zgłębić tajniki przyrządzenia pasztetu, tak by ów aromatyczna woń rozchodziła się w domu nie tylko na specjalne okazje. Dlatego dziś postaram się i Was zachęcić do nauczenia się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... . A potem tylko nie pozostaje nam nic innego, jak najmilszy etap – przyjemność ucztowania! Życzmy smacznego! Inny przepis na pasztet z zająca z dodatkiem gęsich wątróbek i marchewki znajdziecie np. na gotujmy.pl ... nie ucierpi. Dziczyzna ma ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane ... do polskich warunków. Podstawowym surowcem ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z kiszonymi ogórkami Wodzisław ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z pieczarkami Wodzisław Tradycyjny ...

dawno temu

Jak znaleźć kurtkę puchową damską w dobrej jakości?

... na listę: pierze – surowiec pochodzący z piór gęsi lub kaczek; w skład pierza wchodzą zarówno pióra, jak i puch znajdujący się w dolnej części. Jest znacznie cięższy od samego puchu, ale z drugiej ... wykazuje słabsze właściwości ...

4 tygodnie temu

Damskie płaszcze puchowe na zimę. Czy warto mieć je w szafie?

... są długie płaszcze puchowe, które fantastycznie ogrzeją, a także sprawdzą się w siarczysty mróz. Zazwyczaj są wypełnione puchem kaczym albo gęsim – w obu przypadkach zauważalna jest ochrona ... , że płaszcze puchowe wypełnione piórami gęsimi są ...

3 tygodnie temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... na kuchnię polską. Co przyrządzisz dziś na obiad? Zupę pomidorową, kotlety mielone z mizerią czy gęsie udo z buraczkami? ... zmiksuj blenderem. Na koniec dopraw śmietaną, sosem sojowym i tabasco. Do zupy dodaj ugotowany ryż i gotowe. Przepis na ...

dawno temu

Masaż lodem

... Na samą myśl o takim masażu większość z nas ma gęsią skórkę. Warto jednak wiedzieć, że ta metoda terapii nie tylko działa pozytywnie na nasze zdrowie, ale także korzystnie wpływa na urodę. ... Na samą myśl o takim masażu większość z nas ma gęsią ...

dawno temu

Powiązane Tematy