Chyba wszyscy lubią ten smak - od niego więc zaczynamy "strojenie" naszj pizzy. Można powiedzieć, że wegetariańska, a jednocześnie bardzo odpowiadająca naszemu wyobrażeniu o smaku pizzy. Z dużą ilością sera, co na ogół bardzo lubimy.
Składniki:
Na 1 okrągłą pizzę.
- 2 serki mozarella,
- 1 puszka pomidorów bez skórki (zimą) lub 3 duże, naprawdę dojrzałe pomidory (latem),
- 10 czarnych oliwek bez pestek,
- majeranek, oregano, sól.
Jak przyrządzić?
1) Mozarellę odsączamy z serwatki. Pomidory z puszki osączamy z soku.
2) Mozarellę kroimy na plasterki i pokrywamy nimi ciasto. Staramy się tak kroić,żeby jedna kulka pokryła w całości, choć luźno powierzchnię ciasta. Solimy i posypujemy oregano.
3) Pomidory kroimy na plasterki i układamy na serze na całej powierzchni ciasta. Lekko solimy i posypujemy majerankiem.
4) Na wierzch kładziemy drugi serek mozarella pokrojony na plasterki.Teraz kładziemy oliwki, całość posypujemy ziółkami wedle uznania.
5) Brzegi ciasta jeszcze raz smarujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego w najwyższym stopniu na 20-30 min.
6) Wyjmujemy z pieca, gdy brzegi są ładnie zarumienione, a serek roztopiony z apetycznymi rumieńcami tu i ówdzie.
Uwagi:
Najlepszy jest oczywiście oryginalny ser mozarella. Niewiele gorszy od niego, a zdecydowanie tańszy jest ser "zotarella".Polski ser sprzedawany pod nazwą mozarella jest zaledwie dalekim wspomnieniem oryginalnego sera o tej nazwie.Nie do wiary - kto pozwolił naszym producentom na używanie tej nazwy? W każdym razie po ogrzaniu w temp. piekarnikateż nabywa właściwości "ciągliwych".
Krojenie tej pizzy na równe porcje może przysporzyć nieco kłopotu, bo ser ciągnie się przy próbie oddzielenia poszczególnych porcji.
Znakomitym uzupełnieniem każdej pizzy jest oczywiście wino. W Polsce ten dodatek znacznie podraża całe danie. A szkoda.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | placek |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 12 zł |