Hodujemy rzeżuchę przed świętami, by baranek miał piękną zieloną łączkę, by zobaczyć pierwszą prawdziwie wiosenną zieleń. Potem rzadko ją zużywamy - bo... zapominamy lub nie bardzo wiemy, do czego ją dorzucić. Sałata, którą podamy do obiadu będzie miała inny, niecodzienny smak, jeśli nie zapomnimy przyrządzić jej w ten sposób. Ponieważ smaki dań głównych są wyraziste - pikantniejsza niż zwykle sałata bardzodo nich pasuje.Maleńkie roślinki mające w sobie wiele witamin, były jadane w Polsce już przez Jagiełłów. A zatem podelektujmy się smakiem kruchej zieleninki z tak długą tradycją.
Składniki:
- 1 główka sałaty masłowej,
- rzeżucha - jak najwięcej z domowego pola,
- 1-2 dymki wraz z cebulkami,
- 4 gałązki zielonej pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, oliwa, cukier,
- sok z cytryny,
- ew. suszone zioła typu bazylia, estragon.
Jak przyrządzić?
1) Sałatę po umyciu (delikatnie, bo sałata o tej porze roku jest jeszcze b. delikatna)i otrzepaniu z wody rwiemy palcami na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski.
2) Dymkę i zieloną pietruszkę kroimy dość drobno. Rozdrobniony czosnek macerujemyz cukrem i solą. Dodajemy mniejszą część pokrojonej zieleniny i nieco rzeżuchy.Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Wszystko w proporcjach - do własnego smaku. Dobrze mieszamy.
3) Do miski z sałatą wrzucamy pokrojone zieloniny. Mieszamy "na sucho". Tuż przedpodaniem wlewamy sos i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Jak podawać?
Tuż po przyrządzeniu. Zasadniczo do ciepłych dań. Są osoby, które lubią taką sałatkę do mięsa na zimno.
Uwagi:
Smak będzie bogatszy, jeżeli damy kilka gatunków sałat i cykorię. Sałata masłowa jest najdelikatniejsza i najbardziej tradycyjna.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 7 zł |