Ziemniaki pieczone - faszerowane - Przepis

Przepis kulinarny
Ziemniaki pieczone - faszerowane Zobacz 9 zdjęć

Dla tych, którzy uważają, że ziemniak solo, "sam w sobie" to za mało. Dla tych,którzy z przyjemnością odkrywają smakowe niespodzianki ukryte w "kartoflanych miseczkach".

Składniki:

- 10 sporych, zbliżonych do siebie wielkością ziemniaków,
- olej,
- folia do pieczenia.

Jak przyrządzić?

1) Ziemniaki szorujemy szczoteczką porządnie pod bieżącą wodą.Gotujemy je 20 min., tak jak zwykle to robimy. Po odlaniu wody czekamy,aż lekko ostygną. W tym czasie możemy zająć się farszem.

2) Przekrawamy wzdłuż na 1/3 wysokości. Wydrążamy większą część tak, aby powstał rodzajdość głębokiej miski. Czynimy to starannie za pomocą łyżeczki o ostrych brzegach.Staramy się nie poprzecinać skorupki, jaką tworzymy w ten sposób.

Teraz przystąpimy do szczegółowego opisu sposobu postępowania przy przygotowywyaniu obu wersji.

* * *

A) WERSJA Z FARSZEM MIĘSNYM

Składniki farszu mięsnego (na 10 ziemniaków):- 10 dkg wątróbki wieprzowej,
- 15 dkg mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 cebula - mała,
- 1 ząbek czosnku,
- część masy wydrążonej z ziemniaków (z 3-4 sztuk),
- dymka,
- sól, pieprz,
- 5-6 dkg startego sera żółtego.A1) Wątrobę umyć, osuszyć i posiekać drobno. W ten sam sposób posiekać czosnek i cebulę.

A2) Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy cebulę, potem czosnek. Po lekkimzrumienieniu dodajemy wątróbkę, mielone mięso, rozdrobnione ziemniaki, 3-4 łyżki posiekanej dymki.Wszystkie te składniki starannie mieszamy na patelni doprawiając na końcu solą i pieprzem.

3) Przygotowanym farszem napełniamy wydrążone ziemniaki, kształtując wypełnianą powierzchnięzgodnie z kształtem ziemniaka. Na górze układamy wiórki sera i odrobinę masła.

4) Układamy ziemniaki na folii (każdy w oddzielny kawałek), zawijamy i wkładamy do bardzo dobrzerozgrzanego piekarnika. Powinny tam spędzić ok. 30 min. Pod koniec pieczenia możemy nieco rozchylićfolię, aby ser zapiekł się w apetyczną chrupiącą skórkę.

* * *

B) WERSJA Z FARSZEM SEROWYM

Składniki farszu serowego (na 10 ziemniaków):
- 10 dkg białego sera lub twarogu (jaki lubicie - tłusty, chudy),
- 15 dkg sera roquefort,
- część masy wydrążonej z ziemniaków (z 2-3 sztuk),
- 2 łyżki posiekanej dymki,
- kilka rozdrobnionych orzechów włoskich,
- 2 łyżki masła w temp. pokojowej,
- sól, biały pieprz.

W misce łączymy ze sobą biały ser, roquefort, masło i masę ziemniaczaną.Dodajemy dymkę i orzechy. Doprawiamy do smaku solą i papryką.

3) Wydrążone ziemniaki napełniamy masą serową. Przykrywamy odciętą górą ziemniakai układamy na folii posmarowanej masłem. Ziemniaki układamy pokrywką na dół i wkładamydo bardzo dobrze nagrzanego piekarnika na 20 min.

Jak podawać?

Układamy na desce lub dużym płaskim pólmisku, którego uroda nie przytłacza naturalnego pięknaziemniaków. Oddzielnie podajemy dość zdecydowane w smaku jarzyny. Np. sałatkę z pomidorówz dużą ilością cieniutko pokrojonej cebuli. Sałatę ze świeżymi ziołami i sosem vinaigrette.Zimne piwo idealnie wpisuje się do tego zestawu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje5 porcji
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt15 zł

Ziemniaki pieczone - faszerowane: Podobne przepisy

Ziemniaki pieczone - faszerowane: wypróbuj również

Pieczone ziemniaki w mundurkach - jak zrobić taki przysmak?

... Ziemniaki pieczone są pyszne, ziemniaki pieczone w mundurkach to prawdziwe niebo w gębie, a ziemniaki pieczone w mundurkach z sosem serowym to już po prostu rozkosz. Stwórz w swojej kuchni coś ... . Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z boczkiem - niebo w gębie

... Co najczęściej gości na polskich stołach w porze obiadowej? Tak, tak – ziemniaki. Nie oznacza to wcale, że musisz je zawsze podawać w postaci nudnego puree. Znacznie smaczniejsze są pieczone ziemniaki, a jeśli w dodatku dodasz do nich boczek, ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki - jak zrobić, by były pyszne?

... Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiego obiadu. Najczęściej je gotujemy i zjadamy w postaci piure, czasami robimy dzieciom przyjemność i smażymy frytki. Tymczasem najzdrowiej jest ziemniaki ... upiec. Tak przyrządzone są po prostu pyszne. ...

dawno temu

Jak zrobić sos do pieczonych ziemniaków?

... Sos do pieczonych ziemniaków sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Co może być przyjemniejszego w taki mroźny zimowy dzień, niż jedzenie pysznych rumianych ziemniaczków, polanych pachnącym sosem? Pewnie znalazłoby się kilka rzeczy, ale nie ulega ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z twarogiem

... Jeśli nie masz czasu i ochoty stać w kuchni, przygotuj coś naprawdę szybkiego. Pieczone ziemniaki z twarogiem to właśnie taki przepis. Nie napracujesz się zbytnio, a danie jest bardzo dobre. Znów sprawdza się stara zasada, że najlepsze jest to, ...

dawno temu

Ziemniaki pieczone w folii

... w przygotowaniu są ziemniaki pieczone w folii. Już teraz zapoznaj się z poniższym artykułem, a dowiesz się, w jaki sposób możesz je przygotować. ... w przygotowaniu są ziemniaki pieczone w folii. Już teraz zapoznaj się z poniższym artykułem, a ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki - zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych

... Pieczone ziemniaki to rewelacyjny dodatek do obiadu. Można je podawać zamiennie z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Mogą być samodzielną przekąską, świetnie smakują także pieczone z ogniska. Jak zrobić pieczone ziemniaki? Czym ...

dawno temu

Ziemniaki cenne a niedoceniane

... Ziemniaki goszczą na naszych stołach bardzo często. Niestety niewiele z nas zdaje sobie sprawę jak cenne są dla naszego organizmu. Ale to jeszcze nie wszystko, mylnie twierdzi się, że ziemniaki są niezdrowe i bardzo kaloryczne. Warto poznać całą ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

... , KAMIS zainspirował mnie do wypróbowania ziemniaków pieczonych, jednak tym razem posypanych rozmarynem. Bardzo fajne połączenie, i ten charakterystyczny aromat… Super! ... Ziemniaki można przyrządzać na wiele różnych sposobów, od tych ...

dawno temu

Zapiekane ziemniaki - danie na sylwestra

... Jak szybko przygotować dania na sylwestra? Najlepiej ograniczyć się do prostych produktów. Ziemniaki zapiekane na pewno wyjdą pysznie, a jeśli odpowiednio je przystroisz, będą wyglądały bardzo odświętnie. A ten zapach, kiedy wyjmiesz je z ...

dawno temu

Ziemniaki nie tuczą

... Bulwy, kartofle, pyry - to tylko niektóre określenia na wszechobecnego w polskiej kuchni ziemniaka. Wbrew powszechnym opiniom ziemniak jest bardzo zdrowym i nietuczącym warzywem. Odpowiednio przyrządzony zawiera mniej kalorii niż makarony czy ...

dawno temu

Pieczony boczek na zimny dzień

... Warto przygotować pieczony boczek. Doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu, na przykład do pieczonych ziemniaków, ale także na zimno z chrzanem. Takie mięso pachnie pięknie i rozgrzewająco, a to za sprawą czosnku, cebuli, świeżutkiego ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Ziemniaki a odchudzanie

...   Czy będąc na diecie musimy wyrzekać się także ulubionych ziemniaków? Wiele tez mówi, że należy to zrobić jak najszybciej, bo zawierają one zgubne kalorie. A jaka jest prawda? Czy można je jeść bez obaw?  ... . Smażone na głębokim tłuszczu ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... Ziemniaki, nazywane także kartoflami, zajmują silną pozycję w tradycyjnej kuchni polskiej. Istnieją dania, w których warzywo to wydaje się składnikiem, którego nie można zastąpić. Trudno wyobrazić ... sobie nie tylko placki ziemniaczane bez ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Pomysły na wykorzystanie ziemniaka

... Nasz kuchnia bez ziemniaka? To chyba niemożliwe. Tylko martwi fakt, że nadal w wielu polskich domach występuje on jedynie w towarzystwie mięsa i surówki obiadowej. Słowem: nuda! Jeśli pragniesz ... w tej kwestii odmiany, być może kilka ...

dawno temu

Powiązane Tematy