Dla tych, którzy uważają, że ziemniak solo, "sam w sobie" to za mało. Dla tych,którzy z przyjemnością odkrywają smakowe niespodzianki ukryte w "kartoflanych miseczkach".
Składniki:
- 10 sporych, zbliżonych do siebie wielkością ziemniaków,
- olej,
- folia do pieczenia.
Jak przyrządzić?
1) Ziemniaki szorujemy szczoteczką porządnie pod bieżącą wodą.Gotujemy je 20 min., tak jak zwykle to robimy. Po odlaniu wody czekamy,aż lekko ostygną. W tym czasie możemy zająć się farszem.
2) Przekrawamy wzdłuż na 1/3 wysokości. Wydrążamy większą część tak, aby powstał rodzajdość głębokiej miski. Czynimy to starannie za pomocą łyżeczki o ostrych brzegach.Staramy się nie poprzecinać skorupki, jaką tworzymy w ten sposób.
Teraz przystąpimy do szczegółowego opisu sposobu postępowania przy przygotowywyaniu obu wersji.
* * *
A) WERSJA Z FARSZEM MIĘSNYM
Składniki farszu mięsnego (na 10 ziemniaków):- 10 dkg wątróbki wieprzowej,
- 15 dkg mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 cebula - mała,
- 1 ząbek czosnku,
- część masy wydrążonej z ziemniaków (z 3-4 sztuk),
- dymka,
- sól, pieprz,
- 5-6 dkg startego sera żółtego.A1) Wątrobę umyć, osuszyć i posiekać drobno. W ten sam sposób posiekać czosnek i cebulę.
A2) Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy cebulę, potem czosnek. Po lekkimzrumienieniu dodajemy wątróbkę, mielone mięso, rozdrobnione ziemniaki, 3-4 łyżki posiekanej dymki.Wszystkie te składniki starannie mieszamy na patelni doprawiając na końcu solą i pieprzem.
3) Przygotowanym farszem napełniamy wydrążone ziemniaki, kształtując wypełnianą powierzchnięzgodnie z kształtem ziemniaka. Na górze układamy wiórki sera i odrobinę masła.
4) Układamy ziemniaki na folii (każdy w oddzielny kawałek), zawijamy i wkładamy do bardzo dobrzerozgrzanego piekarnika. Powinny tam spędzić ok. 30 min. Pod koniec pieczenia możemy nieco rozchylićfolię, aby ser zapiekł się w apetyczną chrupiącą skórkę.
* * *
B) WERSJA Z FARSZEM SEROWYM
Składniki farszu serowego (na 10 ziemniaków):
- 10 dkg białego sera lub twarogu (jaki lubicie - tłusty, chudy),
- 15 dkg sera roquefort,
- część masy wydrążonej z ziemniaków (z 2-3 sztuk),
- 2 łyżki posiekanej dymki,
- kilka rozdrobnionych orzechów włoskich,
- 2 łyżki masła w temp. pokojowej,
- sól, biały pieprz.
W misce łączymy ze sobą biały ser, roquefort, masło i masę ziemniaczaną.Dodajemy dymkę i orzechy. Doprawiamy do smaku solą i papryką.
3) Wydrążone ziemniaki napełniamy masą serową. Przykrywamy odciętą górą ziemniakai układamy na folii posmarowanej masłem. Ziemniaki układamy pokrywką na dół i wkładamydo bardzo dobrze nagrzanego piekarnika na 20 min.
Jak podawać?
Układamy na desce lub dużym płaskim pólmisku, którego uroda nie przytłacza naturalnego pięknaziemniaków. Oddzielnie podajemy dość zdecydowane w smaku jarzyny. Np. sałatkę z pomidorówz dużą ilością cieniutko pokrojonej cebuli. Sałatę ze świeżymi ziołami i sosem vinaigrette.Zimne piwo idealnie wpisuje się do tego zestawu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcji |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 15 zł |