Próbowaliście kiedyś połączyć dwie pyszności tej samej ryby? Może dacie się skusić?Jedynym mankamentem takiej próby jest wysoki koszt. W karnawale zdarzają nam sięchwile szaleństwa. Skoro tak, dorzućmy jeszcze kieliszek dobrego, wytrawnego szampana.
Składniki:
- 10 plasterków wędzonego łososia (ok. 400g),
- 1 opak. ikry z łososia (50g),
- 1 sałata lodowa, nieduża,
- kilka łyżek sosu vinaigrette,
- 1 opak. śmietanki,
- 2 cytryny,
- sól, pieprz,
- koperek.
Jak przyrządzić?
1) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Najlepiej robic to w chłodnym miejscu- np. w pobliżu okna. Po ubiciu dodajemy sok z ok. 1/2 cytryny, delikatnie mieszając ze śmietaną.Dodajemy też nieco soli. Wkładamy do lodówki.
2) Duże i płaskie liście sałaty lodowej układamy na półmisku. Kilka listków rwiemy na drobno,dodajemy posiekany koperek i doprawiamy sosem vinaigrette. Tak przygotowaną sałatę układamyna środku półmiska w stożek.
3) Plastry łososia zwijamy w zgrabne i ładne stożki. Układamy promieniście na półmisku.Posypujemy je kawiorem z łososia.
4) Do sosjerki nakładamy ubitą śmietankę. Jeśli zostało sporo ikry, możemy też podać jąoddzielnie w zgrabnym naczynku - najlepiej ochłodzonym wcześniej.
Jak podawać?
Najlepiej od razu, kiedy wszystkie składniki są jeszcze zimne. Można też przygotować całośćnieco wcześniej i przechować do momentu podania w lodówce. Ale nie powinny to być godziny.
Uwagi:
W zależności od naszego gustu i zasobności kieszeni cena tego dania może się wahać.Zasadniczy koszt - to cena łososia. Ale też wszystko zależy od jego smaku. Wyboru dokonacie sami.Niezwykle proste w przygotowaniu. Efekt - murowany.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | całkiem dużo |
Przybliżony koszt | 40 zł |