Jeszcze jedna wariacja na temat naszego ulubionego kawałka wołowiny.To pomysł na wykorzystanie reszty mięsa, nieco drobniejszych i mniej foremnych plasterków.Zrobienia smacznej i nietypowej kolacji na zimno.
Składniki:
- plasterki rostbefu, łącznie ok. 25 dkg,
- 5-6 sztuk niedużych ziemniaków,
- 1/3 kieliszka białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki oliwy,
- sos vinaigrette,
- 5 ogórków konserwowych,
- 1 cebula,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Po ostygnięciu i obraniu ze skóry, kroimy na niezbyt grube plasterki.Solimy i pieprzymy. Następnie zalewmy winem i oliwą w takiej ilości, aby dobrze nasiąkły.
2) Korniszony kroimy w drobną kostkę. Z cebuli skrawamy kilka cienkich krążków.
3) Na środku półmiska układamy ziemniaki. Okładamy je wokół plasterkami mięsa. W miejscu, gdzie ziemniaki stykają się z mięsem,sypiemy kostkę korniszonów - na całym obwodzie. Całość skrapiamy sosem vinaigrette. Na wierzchu ziemniakówukładamy pojedyncze krążki cebuli.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |