Smaczniejsze od każdego makaronu. Znakomity dodatek do wielu zup - począwszy od rosołu,poprzez wiel zup jarzynowych na mleku skończywszy. Gotowe do podania w ciągu 10 min.od rozpoczęcia pracy. Tanie. Po kilku wykonaniach dojdziecie do perfekcji.
Składniki:
- 2 jajka,
- łyżka wody,
- 4-5 łyżki mąki pszennej.
Jak przyrządzić?
1) Do garnuszka wbijamy jajka. Roztrzepujemy je starannie i dodajemy wodę.Ucierając ciasto łyżką (lub mikserem) dosypujemy mąkę, aż stanie się dość gęste i gładkie.Ciasto poprzez stosunkowo długi okres kręcenia (ok. 4 min.) staje się puszyste.Jego konsystencja musi jednak pozostać lejąca.
2) Solimy do smaku wodę wrzącą w sporym garnku. Ciasto wlewamy z garnuszka do wodydość cienkim strumieniem, przemieszczając garnuszek nieco nad powierzchnią gotującej się wody.Po skończeniu wylewania ciasta czekamy chwilę, aż wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię.Możemy je zamieszać łyżką sprawdzając, czy nic nie przykleiło się do dna garnka.Całość powinna się jeszcze raz krótko zagotować. Wylewamy na durszlak zawartość garnka.
Jak podawać?
Zaraz po ugotowaniu. Dokładnie otrząsamy z wody i kładziemy bezpośrednio na talerze,które zaraz potem powinny zostać napełnione zupą. Lub do wazy na zupę.
Uwagi:
Trudno podać precyzyjnie ilość mąki. Generalna zasada jest taka: dodajemy jej tyle, ile wejdzie,aż do uzyskania pożądanej przez nas płynnej, ale jednak dość gęstej konsystencji ciasta.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 1 zł |