Czy wiecie, że dawniej konfitury smażyło się w sadzie? Dzisiaj tak już nie bywa.Ale drylując wiśnie możemy wrócić do niespiesznego i miłego rytmu spokojnej rozmowy.Radości z czasu zbioru i słońca. W tym roku wiśnie są wyjątkowo tanie. Zaskakują słodyczą,pomimo mało słonecznego lata. Dzisiaj podaję wam przepis nieco odbiegający od klasycznego.Dzięki krótkiemu smażeniu wiśnie zachowują więcej aromatu i smaku właściwego świeżym owocom.Zawsze będą smaczniejsze od tych ze sklepu. Rachunek ekonomiczny również przemawia za tą opcją.
Składniki:
- 2 kg wiśni,
- 1 kg cukru,
- odrobina prawdziwej wanilii,
- czyste słoiki.
Jak przyrządzić?
1) Oczywiście wpierw mycie. Drylowanie. Amatorzy szpilką do włosów. Bardziej zaawansowanina pewno maja maszynkę do drylowania owocow pestkowych.
2) Wiśnie po drylowaniu osypujemy cukrem i zostawiamy na 12 godz. w chłodnym miejscu.Po tym czasie wysypujemy owoce na durszlak. Czekamy, aż sok obcieknie.
3) Sok zagotowujemy w płaskim rondlu. Wkładamy do niego powoli wiśnie. Zagotowujemydelikatnie i trzymamy na ogniu ok. 20 min. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie lekkoporuszamy od czasu do czasu rondlem, aby sok nasączył wiśnie.
4) Kiedy kompletnie ostygną nastawiamy je jeszcze raz na ogień. Dodajemy wanilię.Gdy zaczną wrzeć, układamy je w słoikach dość gęsto, dopełniając jedynie sokiem.Słoiki zamykamy szczelnie, gdy owoce są jeszcze gorące. Pozostały sok zlewamy do osobnej butelki.
Jak podawać?
Do herbaty zimą - na sposób kijowski - na niedużych szklanych podstawkach.Do omletu typu grzybek. Są znakomite jako wypełnienie różnych ciast.
Uwagi:
Zwykle pozostaje trochę konfitury, która nie zajęła całego słoika. Taka świeżo usmażonama inny smak. Będzie pysznie smakować z lodami.
Amatorzy bardzo słodkich konfitur mogą zawsze dodać więcej cukru.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 słoiki po 1/4 litra |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 9 zł |