Ozorek gotowany (podany w sosie korniszonowym) - Przepis

Przepis kulinarny
Ozorek gotowany (podany w sosie korniszonowym) Zobacz 4 zdjęcia

Ta prosta potrawa rzadko bywa podawana smacznie. Nie wiem, jak to się dzieje, ale zakładom gastronomicznymudaje sie ją pozbawić smaku i charakteru. Choć wydaje się to absolutnie niemożliwe. Gotuje się właściwiesama. Jedynym trudniejszem momentem jest ściąganie skórki. Coraz częściej serwuje się ozorkijedynie na zimno lub jako składnik tańszych wędlin. Tymczasem to delikatne mięso jest wyśmienitena ciepło z dodatkiem sosu. Ja proponuję sos korniszonowy. Na wydaniu dbam o to,aby wszystkie składniki były gorące.

Składniki:

- 3 ozorki wieprzowe (nieduże) lub cielęce,
- 1 włoszczyzna,
- cebula,
- sól,
- listek laurowy,- sos korniszonowy (patrz: przepis w tym samym wydaniu).

Jak przyrządzić?

1) W niedużej ilości wody zagotować włoszczyznę z cebulą i listkiem laurowym.Mięso dobrze wymyć w zimnej wodzie. Ozorki sprzedawane są teraz w takiej formie,że nie trzeba ich jakoś szczególnie czyścić przed gotowaniem.

2) Gdy woda z jarzynami się zagotuje, włożyć do niej ozorki. Ogień pod garnkiem ustawiamy tak,aby woda lekko mrugała. Gotujemy ok. 2 godz. Jeśli woda nadmiernie paruje, uzupełniamy jąw takiej ilości, aby ozorki były przykryte.

3) Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je z wywaru i studzimy w zimnej wodzie.Następnie zdejmujemy skórkę. Teraz kroimy w ukośne plastry o wybranej grubości.

4) Mięso wkładamy z powrotem do wywaru. Podgrzewamy ponownie przed wydaniem.

5) Z części wywaru robimy sos. Ja przygotowałam dla was sos korniszonowy,łatwy do zrobienia, a nieco zapomniany. Dodaje delikatnym w smaku ozorkom charakteru.

Jak podawać?

Z różnymi sosami. Najczęściej z sosem chrzanowym lub korniszonowym. Spotkałam się też z wydaniemz sosem szarym - charakterystycznym dla kuchni polskiej. Ziemniaki: całe lub puree. Tak jak w przypadkusztuki mięs - możemy dołączyć jarzyny ugotowane z mięsem.

Uwagi:

Teoretycznie danie wymaga czasu. W praktyce postawiony na ogniu garnek nie wymaga szczególnej troski i zabiegów.

4.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćniewiele
Przybliżony koszt20 zł

Ozorek gotowany (podany w sosie korniszonowym): Podobne przepisy

Ozorek gotowany (podany w sosie korniszonowym): wypróbuj również

Ozorki wieprzowe

... Nieraz słyszałaś rozmowę na temat jedzenia ozorków. Rozmowę, która przyprawiała cię o mdłości, choć nie miałaś okazji ich spróbować? Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jedzona ... konsystencji sosu musztardowego trzeba otrzymany wywar ...

dawno temu

Kurczak w sosie - jak go zrobić?

... Kurczak w sosie to nie tylko pyszna potrawa, ale przede wszystkim zdrowa. Nie ma tu smażenia na tłuszczu, ani nawet pieczenia. Tylko wspaniałe, delikatne gotowane mięso ze znakomitym sosem i pełną ... z dodatkiem soli i pieprzu lub vegety. Krok ...

dawno temu

Mięso w sosie

...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ... Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale ... podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć ...

dawno temu

Sosy do mięs

... Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy się, z czym je podać, by danie nie było za suche. Przyrządzenie sosu to wyższa filozofia, którą nie zawsze chcemy zgłębiać. Otóż nic prostszego ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę ...

dawno temu

Sos do spaghetti i sos do ryżu - dwa w jednym

... Oto przepis, który pozwoli ci upiec dwie potrawy przy jednym sosie. Niezależnie od tego, czy lubisz ryż, czy też przepadasz za makaronem, możesz wykorzystać podaną tu recepturę. Nic w tym trudnego ... właśnie sos do makaronu czy sos do ryżu, ...

dawno temu

Sos paprykowy - przepis

...   Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek oraz pieczonej polędwicy. Podany z ryżem nadaje potrawom wyrazistego smaku. Jak zrobić sos paprykowy? Przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo ... Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita ... wszystko dobrze wymieszać. 5. Gotowana ...

dawno temu

Sos do łososia

... Sałatka z łososiem, płaty łososia na kanapkach, łosoś gotowany na parze, w końcu zupa rybna z łososiem – to tylko niektóre z najczęściej jadanych propozycji, w których główną rolę odgrywa ... wielu potraw z łososia jest składający się na nie ...

dawno temu

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż zwykle. Co powiesz na karpia w sosie staropolskim? Jest pyszny, sama spróbuj. ... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż zwykle. Co powiesz na karpia w sosie staropolskim? Jest pyszny, sama ...

dawno temu

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

... Kulinarnych Inspiracji ciąg dalszy. Tym razem na stole królowała polędwiczka z jabłkiem. Jabłka uwielbiam w każdej postaci. Surowe lub podane jako deser, pieczone, z kruszonką, bakaliami i lodami ... waniliowymi. Polędwiczki do tej pory tylko w ...

dawno temu

Gotowane jabłka - pyszny deser

... Jabłka gotowane w winie – oto pomysł na pyszny deser. Nie będziesz żałowała, że go przygotowałaś, bo naprawdę wart jest grzechu. Dodatkowym plusem jest stosunkowo nieduża ilość kalorii, przynajmniej w porównaniu z lodami czy bitą śmietaną. ...

dawno temu

Jak gotować na parze?

... Niektóre potrawy, jak na przykład pyszne i puszyste placki drożdżowe, ze swej natury gotuje się, wykorzystując parującą wodę. Istnieją jednak produkty, które zazwyczaj przygotowujemy w inny sposób ... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... jest w wielu kuchniach świata. Bardzo dobrze sprawdza się w towarzystwie mięs, jak i warzyw. Potrawą przygotowaną z jego użyciem, która na pewno będzie smakowała większości twoich bliskich są pulpety w sosie ... przygotowania pulpetów gotowanych ...

dawno temu

Sos cebulowy

... Sos cebulowy znakomicie pasuje do kotletów siekanych, kopytek czy kaszy gryczanej. Warto poznać jego recepturę, by móc w prosty sposób podkreślić smak swoich ulubionych potraw. Jak wiecie przepis na sos nie może być zbyt skomplikowany, więc nie ...

dawno temu

Sosy do kaszy

... Nic tak nie poprawia smaku posiłków jak pyszny sos, przygotowany na bazie aromatycznych składników. Ten rodzaj dodatku kulinarnego sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku kasz. Dziś kilka przepisów na sosy. Te trzy wersje pomogą urozmaicić ...

dawno temu

Sos do mięsa

... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach. ... albo wołowina to ważne składniki naszej diety dostarczające naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jak zrobić ...

dawno temu

Sos sojowy

... Kuchnia azjatycka bez soi? Naprawdę trudno sobie to wyobrazić. Co ciekawe, wykonany z niej sos sprawdza się także zastosowany w przypadku wielu potraw europejskich. Soja dostarcza organizmowi ... wielu cennych składników odżywczych, witamin oraz ...

dawno temu

Powiązane Tematy