Danie pochodzi z kuchni francuskiej. Wydaje się stworzone przez nasz tradycyjny smak.Może stać się alternatywą świątecznych, tradycyjnych zestawów obiadowych. Sos możemy przygotowaćpoprzedniego dnia. Wówczas wykończenie potrawy przed obiadem zajmie dosłownie chwilę czasu.Gdy do sosu dołożymy polskie śliwki - z ich jedynym i niepowtarzalnym zapachem - będziemy przekonani,że znamy ten smak od zawsze.
Składniki:
- 2 nieduże polędwice wieprzowe,
- 250 g suszonych śliwek kalifornijskich (lub 150 g śliwek kalifornijskich i 100 g śliwek polskich),
- 400 g białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 1 opakowanie śmietany 22% (180 g).
Jak przyrządzić?
1) Opłukane śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy winem. Moczymy je w ten sposób ok. 1 godz (polskie dłużej).Polędwicę kroimy na poprzeczne plastry grubości ponad 2 cm. Rozpłaszczamy je dłońmi po obu stronach i oprószamy mąką.
2) Na patelni rozpuszczamy masło. Na gorący tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy je z obu stron.Jeśli to konieczne, smażymy w 2 partiach. Składamy je na 1 patelnię i dolewamy 3/4 wina z namoczonych śliwek.Całość dusimy na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
3) Po tym czasie z patelni odlewamy sos do garnuszka. Gotujemy go tak długo, aż odparuje ok. 1/4 swojej objętości.Połowę śliwek miażdżymy widelcem i dodajemy do wywaru. Dokładamy śmietanę i rozprowadzamy z całością.Sos powinien stać się dość gęsty. Gdy konsystencja staje się właściwa, dodajemy resztę śliwek.
4) Solimy i dodajemy pieprz do smaku. Do sosu wkładamy mięso i grzejemy razem przez chwilę.
Jak podawać?
Najsmaczniejsza wydaje się z odrobiną ryżu. Inne dodatki są zbędne. Smak mięsa ze śliwkami stwarza całość,która nie wymaga uzupełnień. Dla tych, którzy uważają, że jednak konieczne sa jakieś dodatki proponuję sałatkę z cykorii i mandarynek z sosem vinaigrette.
Uwagi:
Jeśli użyliśmy dwóch rodzajów śliwek; rozgniatamy śliwki polskie, a kalifornijskie wkładamy w całości do sosu.
Do smażenia na maśle można dodać odrobinę oleju, by zapobiec przypalaniu się tłuszczu. Smażymy naprawdę krótko, aby nie wysuszyć mięsa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 40 zł |