Polędwica wieprzowa ze śliwkami (kuchnia francuska) - Przepis

Przepis kulinarny
Polędwica wieprzowa ze śliwkami (kuchnia francuska) Zobacz 6 zdjęć

Danie pochodzi z kuchni francuskiej. Wydaje się stworzone przez nasz tradycyjny smak.Może stać się alternatywą świątecznych, tradycyjnych zestawów obiadowych. Sos możemy przygotowaćpoprzedniego dnia. Wówczas wykończenie potrawy przed obiadem zajmie dosłownie chwilę czasu.Gdy do sosu dołożymy polskie śliwki - z ich jedynym i niepowtarzalnym zapachem - będziemy przekonani,że znamy ten smak od zawsze.

Składniki:

- 2 nieduże polędwice wieprzowe,
- 250 g suszonych śliwek kalifornijskich (lub 150 g śliwek kalifornijskich i 100 g śliwek polskich),
- 400 g białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 1 opakowanie śmietany 22% (180 g).

Jak przyrządzić?

1) Opłukane śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy winem. Moczymy je w ten sposób ok. 1 godz (polskie dłużej).Polędwicę kroimy na poprzeczne plastry grubości ponad 2 cm. Rozpłaszczamy je dłońmi po obu stronach i oprószamy mąką.

2) Na patelni rozpuszczamy masło. Na gorący tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy je z obu stron.Jeśli to konieczne, smażymy w 2 partiach. Składamy je na 1 patelnię i dolewamy 3/4 wina z namoczonych śliwek.Całość dusimy na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.

3) Po tym czasie z patelni odlewamy sos do garnuszka. Gotujemy go tak długo, aż odparuje ok. 1/4 swojej objętości.Połowę śliwek miażdżymy widelcem i dodajemy do wywaru. Dokładamy śmietanę i rozprowadzamy z całością.Sos powinien stać się dość gęsty. Gdy konsystencja staje się właściwa, dodajemy resztę śliwek.

4) Solimy i dodajemy pieprz do smaku. Do sosu wkładamy mięso i grzejemy razem przez chwilę.

Jak podawać?

Najsmaczniejsza wydaje się z odrobiną ryżu. Inne dodatki są zbędne. Smak mięsa ze śliwkami stwarza całość,która nie wymaga uzupełnień. Dla tych, którzy uważają, że jednak konieczne sa jakieś dodatki proponuję sałatkę z cykorii i mandarynek z sosem vinaigrette.

Uwagi:

Jeśli użyliśmy dwóch rodzajów śliwek; rozgniatamy śliwki polskie, a kalifornijskie wkładamy w całości do sosu.

Do smażenia na maśle można dodać odrobinę oleju, by zapobiec przypalaniu się tłuszczu. Smażymy naprawdę krótko, aby nie wysuszyć mięsa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt40 zł

Polędwica wieprzowa ze śliwkami (kuchnia francuska): Podobne przepisy

Polędwica wieprzowa ze śliwkami (kuchnia francuska): wypróbuj również

Kuchnia francuska

... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki, żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto ... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię ...

dawno temu

Na dziś – kuchnia francuska

...   Kuchnia francuska od lat jest wyznacznikiem doskonałego połączenia smaków i aromatów. Marzeniem każdego konsumenta jest obiad we francuskiej restauracji, a kucharza – praca w niej ... z tego kraju, należy się przygotować na poważne odchudzenie ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... Kuchnia czeska zaliczana jest do jednych z najbardziej smakowitych i wyjątkowych w całej Europie Środkowej. Podczas wizyty w tym kraju nie można przegapić okazji, by spróbować kilku dań tradycyjnych, których na próżno szukać gdzie indziej. Które ...

9 miesięcy temu

Mięso wieprzowe

... Mimo że w niektórych religiach jedzenie wieprzowiny jest zabronione, to jednak stanowi ona dość ważny produkt w tradycji kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć kotlety mielone, galaretkę wieprzową ... z przepisów na mięso wieprzowe, których ...

dawno temu

Przepis na knedle ze śliwkami

... Kto z nas nie rozkoszuje się zerwanymi prosto z drzewa owocami? Lato jest porą roku, która dostarcza nam świeżych malin, porzeczek, truskawek oraz śliwek. Nie trać czasu i już teraz sprawdź nasz ... pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i ...

dawno temu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... Jedzenie mięsa wieprzowego ma chyba tyle samo przeciwników, jak i zwolenników. W naszej kuchni to właśnie ono obok drobiu cieszy się największym powodzeniem. Z tego też względu w kuchni polskiej ... wieprzowe w sosie grzybowym. Połączenie ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje ... , stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... . Wiele godzin spędzonych w pracy oraz równoczesne prowadzenie domu nie sprzyjają także spędzaniu wielu godzin w kuchni przy pichceniu bigosu albo galaretki z nóżek wieprzowych. Dlatego też warto czerpać ... Tradycyjne dania kuchni polskiej nie ...

dawno temu

Wykwintny francuski obiad dla twojej rodziny!

... Połączenie dania rybnego z winem jest bardzo klasyczne i dosyć popularne. Wino podkreśla smak ryby, jej delikatność i charakterystyczny morski posmak. Najbardziej znane wino francuskie ... to zdecydowanie Bordeaux. Wytwarzane jest we francuskich ...

dawno temu

Omlet francuski

... klasyczny omlet francuski. Jeśli nie macie zamiaru poprzestać na myślach, możecie spróbować zrobić go w domu w lekko zmodyfikowanej wersji. ... Cóż więc będziemy potrzebować do tej wspaniałej potrawy? Składniki: 3-4 cebule 8-10 plasterków ...

dawno temu

Ozorki wieprzowe

... Nieraz słyszałaś rozmowę na temat jedzenia ozorków. Rozmowę, która przyprawiała cię o mdłości, choć nie miałaś okazji ich spróbować? Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jedzona ... . Niektóre podroby bowiem są spożywane na surowo, po ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... , lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli masz dość kurczaka ze szpinakiem albo zrazów wieprzowych, zobacz, co możesz zrobić z polędwicą cielęcą. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrządzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje się omawiane ...

dawno temu

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami

... Pieczeń wieprzowa to świetny pomysł na obiad w mroźny zimowy dzień. Kiedy patrzymy za okno, to raczej nie marzy nam się lekki posiłek, złożony z samych warzyw, ale coś konkretnego, co pozwoli ... wieprzowa z włoskimi akcentami. Musisz zacząć od ...

dawno temu

Kuchnia chińska

...   Kuchnia chińska, w odróżnieniu od tego, co zwykło się o niej uważać, jest połączeniem gotowania, magii, mistycyzmu i sztuki. Smak dań w tej dalekowschodniej kuchni jest wypadkową wielu czynników ... : doboru składników, sposobu gotowania, ...

dawno temu

Tosty francuskie krok po kroku

... Każda dobra gospodyni wie, że nawet z czerstwego chleba można wyczarować pyszne śniadanie. Mowa oczywiście o tostach francuskich. Jest to ciekawa alternatywa dla kanapek, których twoja rodzina ... ma już z pewnością dosyć. Aby zaspokoić wilczy ...

dawno temu

Jak zrobić tosty francuskie?

... Tosty francuskie to doskonały początek weekendowego dnia. Chleb w jajku – to może nie brzmi zbyt dumnie, ale smakuje znakomicie. Nie ma przyjemniejszego śniadanka, niż jedzenie w łóżku takich kanapek ... . Są tak proste w przygotowaniu, że z ...

dawno temu

Sos śliwkowy

... i soczyste jabłka i gruszki, a także cieszyć się niezwykłym smakiem śliwek. Wszystkie z wymienionych owoców od dawna goszczą już w tradycji kuchni polskiej, dzięki czemu z łatwością znajdziemy sposoby na ich wykorzystanie. Jednym z nich jest ...

dawno temu

Ratatuj - potrawa z Nicei

... Ratatuj to jeden z pysznych przykładów kuchni francuskiej. Jego zaletą jest nie tylko doskonały smak, ale także fakt, że można go podawać zarówno na zimno, w formie przystawki, jak i na ciepło, jako danie główne. By zrobić to wyjątkowe danie ...

dawno temu

Powiązane Tematy