Szpinak znakomicie komponuje się z omletem. Propozycja dla tych,którzy uwielbiają szpinak w każdej postaci. Zachęta dla tych, którzy jeszcze go nie polubili.
Składniki:
- omlet (patrz omlet - przepis podstawowy),
- 20 dkg szpinaku,
- 1 spory ząbek czosnku,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- masło,
- sól,
- biały pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
1) Szpinak dokładnie myjemy i usuwamy łodygi. Przelewamy na durszlaku wrzącą wodą.Gdy ostygnie otrzepujemy z wody, obsuszamy i kroimy dość grubo.
2) Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy posiekany czosnek i 1 łyżkę płatków migdałowych.Po chwili dodajemy szpinak. Smażymy mieszając kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
3) Gdy omlet dosmaży się w wystarczającym stopniu (lekko wilgotny pośrodku) rozkładamy na całej jego powierzchni przygotowany szpinak.
4) Za pomocą szerokiej łopatki delikatnie składamy omlet na pół, lekko dociskając obie połowydo siebie przez chwilę.
5) Omlet zsuwamy na talerz. Na gorącą patelnię z resztą masła wrzucamy pozostałe płatkimigdałowe i rumienimy je przez chwilę. Wierzch omletu dekorujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Jak podawać?
Natychmiast po przygotowaniu.
Uwagi:
Masło można oczywiście zastąpić olejem, choć moim zdaniem omlet usmażony na maśle jest nieporównanie smaczniejszy.
Do szpinaku możemy dołożyć inne sezonowe zioła, np. pietruszkę lub estragon.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 6 zł |