Melba truskawkowa - Przepis

Przepis kulinarny
Melba truskawkowa

Pyszny deser z truskawkami, płatkami migdałów oraz lodami waniliowymi.

Składniki:

- 600 g truskawek,
- 6 kulek lodów waniliowych,
- Rama Cremefine do ubijania,
- sok z 1 cytryny,
- 40g cukru pudru,
- 40g płatków migdałów.

Jak przyrządzić?

1) W nagrzanym rondelku zrumień bez tłuszczu płatki migdałów i ostudź je.

2) Usuń szypułki z truskawek. Zmiksuj 100g truskawek z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z cytrynyaż do uzyskania jednolitej masy.

3) Pozostałe truskawki przekrój na pół. Przełóż masę do 6 pucharków do każdego dodając po 1 kulce lodów waniliowych i pozostałe truskawki.

4) Udekoruj ubitą Ramą Cremefine i zrumienionymi migdałami. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Jak podawać?

Przed udekorowaniem Ramą Cremefine, możesz polać lody i truskawki łyżeczką koniaku lub wódki. Dodatkowo do Ramy Cremefine można dodać przetarta laskę wanilii.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Porcje6 osób
Kaloryczność?

Melba truskawkowa: Podobne przepisy

Melba truskawkowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy