Rzadkie połączenie owoców w pysznym kremie.
Składniki:
- 1 świeży mały ananas,
- 30 dag truskawek,
- 5 dag cukru pudru,
- 2 łyżki likieru lub koniaku,
- 1 szklanka Ramy Cremefine do ubijania.
Jak przyrządzić?
1) Ściąć wierzch ananasa, zachowując go jako przykrywkę.
2) Wnętrze ananasa wydrążyć łyżeczką, aby otrzymać kulki wielkości truskawek (części twarde należy wyrzucić).
3) Truskawki dokładnie umyć, odsączyć, usunąć szypułki.
4) Truskawki wymieszać z ananasem, skropić alkoholem, posypać cukrem. Nakryć i wstawić na godzinę do lodówki.
5) Ochłodzone owoce przełożyć do wydrążonego ananasa i wstawić ponownie do lodówki.
6) Przed podaniem przybrać ubitą Ramą Cremefine położyć na wierzchu ścięty czubek owocu.
7) Ananas można podać ustawiony na warstwie kulek lodu. Ubitą Rame Crefine mozna też podawać oddzielnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |