Pachnące bazylią. Smakujące dojrzałymi pomidorami. Chrupiące szparagami, które dodają nieco ekstrawagancji i wykwintności.Idealne danie na gorące letnie popołudnie. Rodem z Włoch, bez problemu daje się zrobić w naszej kuchni. Nie wymaga nadzwyczajnychumiejętności od osoby, która będzie je przygotowywać. Dla tych, którzy nie jadają dań mięsnych lub chętnie z nich rezygnują podczas upalnego lata.Jednym słowem spróbujcie sami.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- 4 dojrzałe pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie sera koziego miękkiego (150 g),
- kilka łodyżek świeżej bazylii,
- pieprz, sól,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- makaron tagliatelle - ¾ opakowania.
Jak przyrządzić?
1) Usuwamy zdrewniałe końce szparagów (ok. 5 cm). Kroimy je na kawałki nie dłuższe niż 2 cm. Płuczemy i zostawiamy do odsączenia.Pomidory nacinamy od góry krzyżykiem i odcinamy od dołu rdzeń. Wkładamy je na chwilę do wrzątku (nie dłużej niż 1 min.). Wybieramy je z wody łyżkącedzakową. Gdy ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki.. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy.
2) Gotujemy makaron. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy szparagi, a następnie czosnek i pomidory. Smażymy ok. 6-7 min.Szparagi staną się tylko nieco bardziej miękkie.
3) Z makaronu przed odlaniem “odbieramy” pół szklanki wody, w której się gotował. Makaron odlewamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy przesmażone warzywa, posiekaną bazylię, ser kozi - mieszamy wszystko dokładnie. Podgrzewamy na ogniu całość. Solimy i pieprzymy wedle uznania.
4) Jeśli sos jest zbyt gęsty, podlewamy go odstawioną wodą z gotowania makaronu.
Jak podawać?
Wydajemy zaraz po przygotowaniu. Najlepiej na nieco ogrzane talerze.
Uwagi:
Jak zawsze, ważna jest jakość składników. Smak potrawy zależy od świeżości i dojrzałości jarzyn. W naszym klimacie to druga połowa lata i początek jesieni. Wtedy będzie najsmaczniejsza.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 25 zł |