Tagliatelle z kozim serem, bazylią i szparagami - Przepis

Przepis kulinarny
Tagliatelle z kozim serem, bazylią i szparagami Zobacz 5 zdjęć

Pachnące bazylią. Smakujące dojrzałymi pomidorami. Chrupiące szparagami, które dodają nieco ekstrawagancji i wykwintności.Idealne danie na gorące letnie popołudnie. Rodem z Włoch, bez problemu daje się zrobić w naszej kuchni. Nie wymaga nadzwyczajnychumiejętności od osoby, która będzie je przygotowywać. Dla tych, którzy nie jadają dań mięsnych lub chętnie z nich rezygnują podczas upalnego lata.Jednym słowem spróbujcie sami.

Składniki:

- 1 pęczek szparagów,
- 4 dojrzałe pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie sera koziego miękkiego (150 g),
- kilka łodyżek świeżej bazylii,
- pieprz, sól,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- makaron tagliatelle - ¾ opakowania.

Jak przyrządzić?

1) Usuwamy zdrewniałe końce szparagów (ok. 5 cm). Kroimy je na kawałki nie dłuższe niż 2 cm. Płuczemy i zostawiamy do odsączenia.Pomidory nacinamy od góry krzyżykiem i odcinamy od dołu rdzeń. Wkładamy je na chwilę do wrzątku (nie dłużej niż 1 min.). Wybieramy je z wody łyżkącedzakową. Gdy ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki.. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy.

2) Gotujemy makaron. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy szparagi, a następnie czosnek i pomidory. Smażymy ok. 6-7 min.Szparagi staną się tylko nieco bardziej miękkie.

3) Z makaronu przed odlaniem “odbieramy” pół szklanki wody, w której się gotował. Makaron odlewamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy przesmażone warzywa, posiekaną bazylię, ser kozi - mieszamy wszystko dokładnie. Podgrzewamy na ogniu całość. Solimy i pieprzymy wedle uznania.

4) Jeśli sos jest zbyt gęsty, podlewamy go odstawioną wodą z gotowania makaronu.

Jak podawać?

Wydajemy zaraz po przygotowaniu. Najlepiej na nieco ogrzane talerze.

Uwagi:

Jak zawsze, ważna jest jakość składników. Smak potrawy zależy od świeżości i dojrzałości jarzyn. W naszym klimacie to druga połowa lata i początek jesieni. Wtedy będzie najsmaczniejsza.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje3-4
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt25 zł

Tagliatelle z kozim serem, bazylią i szparagami: Podobne przepisy

Tagliatelle z kozim serem, bazylią i szparagami: wypróbuj również

Właściwości szparagów

... Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi białe i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Medycyna ludowa zapewnia, że szparagi to doskonałe warzywa na potencję ... oraz środek leczniczy przy wielu ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... Pyszny, lekko słonawy ser twarogowy z mleka koziego lub owczego to jeden z tych kulinarnych dodatków, które mają moc wysubtelniania smaku każdej potrawy. Biały, o gładkiej skórce i miękkiej ... konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Jak jeść szparagi?

... Wyróżnia się trzy główne rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe, i w zależności od ich smaku komponuje się je z innymi składnikami, by przygotować w ten sposób ciekawe kulinarne specjały ... . Jak się obchodzić w kuchni z tym rodzajem ...

dawno temu

Właściwości bazylii

... Jej odmian jest sporo, a do tego mogą różnić się między sobą kolorem. Bazylia przybiera oprócz zieleni także barwy bieli, czerwieni czy purpury. Oprócz walorów smakowych roślina ta ma także działanie ... lecznicze, więc warto wkomponować ją w ...

dawno temu

Szparagi, aby nie mieć kaca

... szparagów. Koreańscy naukowcy odkryli, że szparagi intensyfikują działanie enzymu odpowiedzialnego za rozkład alkoholu. W efekcie, porcja szparagów przed imprezą pozwala na szybszy i bardziej efektywny rozkład alkoholu, a kac jest przez to ...

dawno temu

Sery świata – może kawałek Pijanej Kozy?

... Wbrew nazwie, żadna koza nie cierpi na nadmierną wesołość podczas dojenia mleka na ten ser. Nazwa pochodzi od tego, że ser namacza się w czerwonym winie typu Doble Pasta na 48 – 72 godzin. ... Jak w większości najlepszych wynalazków kulinarnych, ...

dawno temu

Szparagi na miłość?

... Na postawione w tytule pytanie odpowiadam „ jak najbardziej!”. Wczoraj było o papryce, która wpływa na potencję, a dziś kolejny produkt, który jest afrodyzjakiem. Szparagi być może niespecjalnie ... . Białe szparagi natomiast będą rozpieszczać ...

dawno temu

Jak się gotuje szparagi?

...   Jeśli chcemy wyciągnąć z nich kwintesencję właściwości, na początek warto zwrócić uwagę na wygląd. Świeże szparagi muszą być jędrne, a ich końcówki nie mogą być suche i spękane. Jeśli już dokonamy zakupu tych właściwych, pora przystąpić do ...

dawno temu

Szparagi w sosie beszamelowym

... zastosowaniem w kuchni są szparagi. Zobacz, jak możesz je przyrządzić, a także poznaj niezawodny przepis na szparagi w sosie beszamelowym. ... zielonych szparagów,¼ szklanki mleka,1 łyżki masła,1 łyżki mąki,15 dag sera żółtego,2 ...

dawno temu

Najbardziej znane ziele na świecie - bazylia

... Bazylia jest najbardziej znanym ziołem na świecie. Nie jest to dziwne, gdy weźmiemy pod uwagę ilość jej rodzajów. Występuje w ponad 40 odmianach, niektórzy mówią nawet o 60. Najczęściej kojarzoną ... odmianą jest bazylia pospolita. Nie wiadomo ...

dawno temu

Kozie mleko w kosmetyce

... Kąpiele w kozim mleku to chyba najbardziej znany, stosowany od starożytności rytuał upiększający. Gustowała w nim Kleopatra, a za nią wiele pięknych i znanych kobiet starożytności i czasów znacznie późniejszych. ... surowcem kosmetycznym. Warto ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone. ... szklanki bulionu, 1/2 cytryny, 15 dag sera mascarpone, sól, pieprz do smaku, 3-4 gałązki ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... Tradycyjny ser feta produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (5-10% mieszanki). Dzisiaj do jego produkcji używa się zazwyczaj pasteryzowanego mleka krowiego. Dobra ... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie ...

dawno temu

Jak zrobić pesto z bazylii?

... Warto korzystać ze świeżych ziół i przypraw. Świeża, zielona bazylia jest dostępna w każdym supermarkecie. Możesz włożyć ją do słoika z wodą lub zasadzić w doniczce i w ten sposób doprawiać ... swoje dania aromatycznymi listkami. Z bazylii łatwo ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... . Trzeba tylko wiedzieć w towarzystwie jakich składników czuje się ona najlepiej. Co do tego, że warto ją wkomponowywać w posiłki nie ma żadnych wątpliwości. Bazylia to bowiem zioło działające w służbie zdrowia! ... . Trzeba tylko wiedzieć w ...

dawno temu

Jak zrobić pesto z bazylii i parmezanu?

... Pesto z bazylii i parmezanu to przepyszny dodatek do potraw. Przygotujesz go bardzo szybko, a będziesz się rozkoszowała smakiem bardzo długo. Makaron z pesto to doskonały pomysł na romantyczną ... kolację, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na ...

dawno temu

Dip z KOZIEGO SERKA i awokado. Idealny jako dodatek do przekąsek

... Ser kozi to źródło ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogaty w białko, cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A, a także wapń, potas, fosfor, i magnez. Dzięki nim pomaga wzmacniać ... do przekąsek. Składniki: średnie awokado, 2 ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Bazylia dobra na wszystko

... ), a zarazem bardzo proste. Na czym polega tajemnica kulinarna Włochów? Czym tak niezaprzeczalnie podbili serca nie tylko Europejczyków? Myślę, że oprócz nieskomplikowanej receptury, dużym atutem włoskich potraw są przyprawy. Dziś kilka słów o ...

dawno temu

Powiązane Tematy