Sezonowa zupa o silnych aromatach grzybowych.
Składniki:
- 50 dag świeżych grzybów (borowiki),
- 3 duże kapelusze suszonych prawdziwków,
- 1 mała cebula,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/8 średniego selera,
- 2 ziemniaki,
- 1-2 ziarna angielskiego ziela,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka jarzynki,
- 1 łyżeczka margaryny Rama Classic,
- 1 szklanka Ramy Cremefine Gęstej,
- 1 łyżeczka mąki,
- posiekana natka pietruszki,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Grzyby suszone umyć, wyszorować szczoteczką, zalać 4 szklankami ciepłej przegotowanej wody i odstawić na noc.
2) Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, wywar zachować.
3) Grzyby osączyć na sitku, pokroić w cienkie paseczki. Odstawić.
4) Świeże grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Zrumienić na tłuszczu wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać do wywaru, w którym gotowały się grzyby.
5) Dodać oczyszczone i umyte warzywa wraz z przyprawami. Gotować do miękkości. Zmiksować.
6) Dodać ugotowane grzyby, doprawić solą i pieprzem.
7) Ramę Cremefine rozprowadzić z mąką, wlać do zupy i gotować jeszcze 5 min.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |