Charakterystyczna część śniadania Wielkanocnego. Najokazalej prezentuje się w całości, górując na środku półmiska pośród innych pyszności. Ta wersja nie przewiduje długotrwałego marynowania przed pieczeniem.
Składniki:
- 1,5 kg surowej szynki,
- kilka plasterków słoniny,
- 2–3 ząbki czosnku,
- majeranek,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- gruba sól,
- szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
1) Jednolity kawałek szynki nacieramy solą, majerankiem, pokrojonym czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym i rozgniecionym zielem angielskim. Zostawiamy w chłodnym miejscu na noc.
2) Na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem (najlepiej wieprzowym) obsmażamy mięso z e wszystkich stron. Nakładamy na całą powierzchnię cienkie plasterki słoniny. Wkładamy do piekarnika w formie z pokrywą, lub w folii aluminiowej zakrywając mięso ze wszystkich stron. Pieczemy ją 1 godz. 20 min. w temp. 200 st. C. Po pół godzinie przewracamy szynkę na drugą stronę, polewamy wierzch sosem, który powstał podczas pieczenia. Robimy to kilkakrotnie. Pilnujemy, aby plasterki słoniny zawsze znajdowały się na wierzchu szynki. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso, aby się ładnie zrumieniło.
3) Kroimy po całkowitym wystygnięciu.
Jak podawać?
Na ciepło, pokrojoną w dość cienkie plastry. Na zimno w bardzo cienkich plasterkach.
Uwagi:
Jeśli mięso ma warstewkę tłuszczu dookoła, okrywanie go plasterkami słoniny jest zbędne. Pieczeń jest upieczona, gdy dość daleko wbity widelec, po wyjęciu powoduje wypłynięcie bezbarwnego sosu. Czas pieczenia podany jest orientacyjnie. Może się okazać, że mięso potrzebuje nieco więcej czasu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | w normie |
Przybliżony koszt | 25 zł |