Polędwica wieprzowa z brzoskwinią, groszkiem i orzeszkami - Przepis

Przepis kulinarny
Polędwica wieprzowa z brzoskwinią, groszkiem i orzeszkami Zobacz 6 zdjęć

Danie jest smaczne i efektownie wygląda na talerzu. Raczej od święta, niż na co dzień. Wymaga jedynie dobrej organizacji pracy podczas gotowania i natychmiastowego podania po przygotowaniu.

Składniki:

- 1 puszka brzoskwiń w syropie,
- 2 polędwice wieprzowe (ok. 800g),
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego,
- 1 kieliszek wytrawnej wódki ziołowej,
- szczypta cynamonu,
- 1 listek laurowy,
- 4 łyżki masła,
- groszek cukrowy (1 spora garść),
- sól, pieprz,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do 2 łyżek wody).

Jak przyrządzić?

1) Osączamy brzoskwinie z syropu. Skrapiamy je wódką. Odkładamy na bok. Mięso kroimy na ukośne plastry i rozgniatamy dłonią na cienkie płaty.

2) Mięso obsmażamy na gorącym maśle po obu stronach. Wlewamy kieliszek wina, dodajemy cynamon i listek laurowy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Pod koniec gotowania solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy mięso z patelni w ciepłe miejsce.

3) W niewielkim garnuszku gotujemy wodę na groszek. Wodę lekko solimy i słodzimy - na wrzącą wrzucamy groszek. Gotujemy kilka minut. Osączamy.

4) Z sosu wyjmujemy listek laurowy. Wlewamy mąkę wymieszaną z wodą i mieszamy do powstania jednolitej, dość gęstej konsystencji. Dodajemy brzoskwinie pocięte na półksiężyce i otaczamy (delikatnie) w sosie 2 – 3 min. Po wyłożeniu ich na talerze, tak samo postępujemy z groszkiem.

5) Na małej, gorącej patelni bez tłuszczu rumienimy garść orzeszków piniowych.

6) Na każdy talerz kładziemy mięso, potem delikatnie układamy brzoskwinie, następnie zanurzony na chwilę w sosie groszek cukrowy. Polewamy resztą sosu z patelni. Danie posypujemy orzeszkami piniowymi.

Jak podawać?

Każdą porcję na oddzielnym talerzu. Np. z ryżem. Zaraz po przygotowaniu dania.

Uwagi:

To danie wymaga dość dobrej organizacji pracy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćniewiele
Przybliżony koszt35 zł

Polędwica wieprzowa z brzoskwinią, groszkiem i orzeszkami: Podobne przepisy

Polędwica wieprzowa z brzoskwinią, groszkiem i orzeszkami: wypróbuj również

Zielony groszek

... . Jednak warto wiedzieć, że groszek to nie tylko dodatek dekoracyjny do konkretnych posiłków, ale także pokarm bogaty w wartości odżywcze. ... . Jednak warto wiedzieć, że groszek to nie tylko dodatek dekoracyjny do konkretnych posiłków, ale ...

dawno temu

Sezon na brzoskwinie

... Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto spróbować nowych połączeń. ... Brzoskwinie to smak pełnego lata, słodki zapach i sok cieknący po rękach. Najchętniej ...

dawno temu

Zielony groszek w diecie dziecka

... Kiedy maluszek skończy 6 miesięcy, można wprowadzić do jego jadłospisu zielony groszek. Jest lekkostrawny i normuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Stanowi częsty składnik przecierów i zupek dla niemowląt. Jakie posiada wartości ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... Mimo że w niektórych religiach jedzenie wieprzowiny jest zabronione, to jednak stanowi ona dość ważny produkt w tradycji kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć kotlety mielone, galaretkę wieprzową ... wieprzowegoZanim zaczniemy wymieniać i ...

dawno temu

Marchewka z groszkiem

... . Nie czekaj zatem, aż lato zastanie cię w takim stanie i rozpocznij już dziś zmienianie swojego wyglądu. Pomoże ci w tym poniższy artykuł, w którym dowiesz się, jakie zalety ma jedzenie marchwi, a także poznasz przepis na wyśmienitą marchewkę z ...

dawno temu

Sukienka w groszki, czyli ponadczasowy hit wraca do łask

... Styl retro lub kto woli vintage, od dłuższego czasu staje się znowu modny, a to za sprawą sukienki w groszki. Nie tylko jest ona bardzo dziewczęca, ale także kojarzy się z latem oraz klasyczną ... elegancją. Sukienka w groszki zazwyczaj ...

dawno temu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... Jedzenie mięsa wieprzowego ma chyba tyle samo przeciwników, jak i zwolenników. W naszej kuchni to właśnie ono obok drobiu cieszy się największym powodzeniem. Z tego też względu w kuchni polskiej ... wieprzowe w sosie grzybowym. Połączenie ...

dawno temu

Kurczak na słodko, czyli przysmak z brzoskwiniami

... Co zjesz na kolację tuż przed weekendem? Masz już dość spagetti? Lubisz słodkości? Może spróbujesz czegoś nowego? Kurczak z brzoskwiniami to przepis dla pań, które nie lubią siedzieć godzinami ... w kuchni, ale za to uwielbiają smaczne, zdrowe i ...

dawno temu

Brzoskwinie w syropie

... jednak, że jest to niewykonalne zimą, jednak gdy uświadomimy sobie, że ratunkiem są tu dla nas różnego rodzaju przetwory, od razu zabierzemy się do ich przygotowywania. Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Znajdziesz w nim nie tylko informacje na ...

dawno temu

Sernik z brzoskwiniami

... jest sernik z brzoskwiniami. Uwielbiasz jego delikatną konsystencję połączoną ze znakomitym smakiem wyjątkowych owoców? Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jak go upiec. ... jest sernik z brzoskwiniami. Uwielbiasz jego delikatną ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... , stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy. ... , stąd też jej ogromne uznanie wśród ...

dawno temu

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami

... Pieczeń wieprzowa to świetny pomysł na obiad w mroźny zimowy dzień. Kiedy patrzymy za okno, to raczej nie marzy nam się lekki posiłek, złożony z samych warzyw, ale coś konkretnego, co pozwoli ... wieprzowa z włoskimi akcentami. Musisz zacząć od ...

dawno temu

Brzoskwinie w cieście - gorący deser na zimny dzień

... Brzoskwinie w cieście łatwo przygotować, ale bardzo trudno przestać je jeść. Po prostu rozpływają się w ustach. Uwaga, kto raz spróbuje tego deseru, już nigdy nie będzie mógł się od niego uwolnić ... . Wystarczy zerknąć na składniki: soczyste ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... , lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli masz dość kurczaka ze szpinakiem albo zrazów wieprzowych, zobacz, co możesz zrobić z polędwicą cielęcą. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrządzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje się omawiane ...

dawno temu

Ozorki wieprzowe

... . Niektóre podroby bowiem są spożywane na surowo, po usmażeniu, uduszeniu lub też panierowaniu. Jedną ze smaczniejszych potraw są ozorki wieprzowe w sosie musztardowym. Przepis na ozorki wieprzowePrzed ... przystąpieniem do przygotowania ozorków ...

dawno temu

Zielona zupa? Bo z groszkiem!

... Przepisów na potrawy z zielonego groszku jest tyle, ilu kucharzy. Jednak to, co gotujących cieszy najbardziej, to zabawa w mieszanie składników. A jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się, czy połączenie ... połączenie groszku z miętą to nie tylko ...

dawno temu

Sierpniowe przysmaki - brzoskwinie i morele

... Brzoskwinie i morele z importu są dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Jednak najlepszy smak i niepowtarzalny aromat mają te owoce podczas wakacyjnych miesięcy, szczególnie gdy pochodzą ... Brzoskwinie uprawiane są od ponad 4000 lat. ...

dawno temu

Jak zrobić maseczkę z zielonej herbaty i brzoskwini

... Jeśli lubisz świeży zapach brzoskwini, maseczka z niej zrobiona będzie idealna dla ciebie. Dodaj do tego bogatą w antyoksydanty zieloną herbatę, a powstanie idealna i co równie ważne, niedroga maseczka peelingująca. ... Jeśli lubisz świeży ...

dawno temu

Zielone warzywa ważne podczas diety

...   Dla niektórych sama myśl o jedzeniu takich zielonych warzyw jak np. brokuł, brukselki, groszku, czy kalafiora budzi obrzydzenie. Jednak warto wiedzieć, że dostarczają one organizmowi dużo witamin, są zdrowe i świetnie uzupełniają dietę. Więc ...

dawno temu

Ciasto brzoskwiniowe

... , niż zdajemy sobie z tego sprawę, bowiem stanowi podstawę wielu znakomitych ciast. Dodanie do biszkoptu odrobiny brzoskwiń przesądza o tym, że nie sposób po niego nie sięgnąć, a już sama myśl ... i pieniędzy możemy dodać do niego różnego ...

dawno temu

Powiązane Tematy