Niebanalny, ze staropolską nutą. Idealny na szczególne okazje. Kiedy już zrobiliśmy świąteczny piernik, należy odkroić 1 plasterek i odłożyć do wysuszenia. Reszta jest prosta, wystarczy trzymać się szczegółów przepisu, którego autorem jest pan Marek Kulpa – szef kuchni restauracji „Ulice Miasta” w Lublinie. Polecam.
Składniki:
- 500 g solonych filetów śledziowych,
- 1 kromka wysuszonego, pysznego piernika,
- 150 g orzechów włoskich,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki octu winnego,
- 6 ziaren goździków,
- 6 ziaren czarnego pieprzu,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 szklanka oleju.
Jak przyrządzić?
1) Śledzie moczymy w mleku kilka godzin. Czas uzależniony jest od tego, w jakiej formie je kupiliśmy (patrz: uwagi).
2) Korzenie: pieprz, goździki i ziele angielskie kruszymy w moździerzu. Na patelni podgrzewamy olej (do 40 st. C.) i wrzucamy przygotowane przyprawy. Przygotowaną marynatą zalewamy śledzie na 10 godz.
3) Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy, dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Farsz mieszamy starannie.
4) Każdy z filetów wyjętych z marynaty smarujemy z jednej strony przygotowanym farszem, zwijamy w koreczek i spinamy drewnianą wykałaczką. Odstawiamy na 2 - 3 godziny w chłodne miejsce, aby smaki mogły się doskonale połączyć.
Jak podawać?
Bezpośrednio przed jedzeniem. Udekorowane połówkami orzechów włoskich.
Uwagi:
Jak wiadomo najsmaczniejsze są całe śledzie. Wymagają jednak dodatkowej pracy przy filetowaniu. W zależności od tego, czy kupujemy całe śledzie, czy filety – będziemy moczymy je w różnym czasie. Całe dłużej – np. przez 1 noc, filety krócej – z reguły wystarczają 2 – 3 godz. Najprostszym sposobem sprawdzenia, czy są dostatecznie odsolone, jest spróbowanie kawałka na własnym języku.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ? |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 12 zł |