Tak może zaczynać się większy posiłek typu obiad lub kolacja. Bruschettę możemy podać jako jedyne i oddzielne danie, gdy nikt nie ma czasu ani ochoty na większe porcje.
Składniki:
4 kromki niesolonego pszennego pieczywa (np. ciabata)
8 plastrów szynki parmeńskiej
kilka płatków zestruganego twardego sera typu parmezan lub pecorino
400 g sosu Uncle Ben’s® Molto Bene Bolognese
100 g suszonych pomidorów w oliwie
czosnek
oliwa
świeża bazylia
Jak przyrządzić?
1) Przygotuj crostini: kromki pieczywa posmaruj przeciętym ząbkiem czosnku, a potem skrop oliwą. Zrumień w piekarniku, w temp. 160 stopni C przez 3-4 minuty.
2) Po wyjęciu z piekarnika posmaruj gorące crostini sosem Uncle Ben’s® Molto Bene Bolognese, ułóż na każdej plaster szynki i wiórki sera.
Jak podawać?
Jeszcze ciepłe. Udekorowane świeżą bazylią i połówkami suszonych pomidorów.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 15 zł |