Kolejna propozycja na ucztę grillową, tym razem bez mięsa. Doskonały dodatek do grillowanych mięs, ale także sposób na ugoszczenie wegetarian i osób na diecie. To ci, którzy na takim przyjęciu czują się nieswojo, otoczeni stertami kaszanek i mięs. Monotonia mięsnych dań z grilla wymaga warzywnej oprawy, wtedy garden party nabiera charakteru. Ta potrawa ma jeszcze jeden atut. Wystarczy kilka minut, by była gotowa, a doskonale wszyscy wiemy, co znaczy czekać na pierwsze mięsko z rusztu…
Składniki:
20 dag dużych pieczarek,
20 dag świeżego szpinaku,
10 dag tartego, ostrego sera,
kawałek czerwonej papryki,
1 łyżeczka mąki pszennej,
1 łyżeczka oregano,
sól,
kilka łyżek oleju,
folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Pieczarki umyć i oczyścić. Osuszyć i delikatnie wyciąć trzonki, aby w ich miejsce pojawiła się jamka do wypełnienia farszem. Trzonki posiekać. Paprykę oczyścić i drobniutko posiekać. Odłożyć na później. Szpinak umyć, wrzucić do garnka z dwoma łyżkami wody i zagotować (ok. 10 minut). Odsączyć.
Na patelni podsmażyć na dwóch łyżkach oleju posiekane trzonki pieczarek razem ze szpinakiem. Zdjąć z ognia, kiedy odparuje nadmiar płynu. Dodać łyżkę mąki i szybko rozprowadzić ją w masie. Dodać oregano i sól (tylko odrobinkę, bo łatwo przesolić!) i dokładnie wymieszać.
Kapelusze pieczarek wypełnić przygotowaną masą i posypać żółtym serem a następnie czerwoną papryką. Tak przygotowane grzyby położyć na grillu i przykryć płachtą folii aluminiowej. Po 10 minutach folię zdjąć i piec jeszcze przez chwilę. Pieczarki stanowią świetny dodatek do innych potraw z grilla.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 15 zł |