Szybkie i bardzo łatwe ciasto. Może urozmaicić spotkanie z przyjaciółmi lub poranną kawę. Wyśmienicie smakuje także z prawdziwym masłem i konfiturą z wiśni. Może z powodzeniem zastąpić tradycyjną babkę piaskową pieczoną przy okazji różnych świąt. Biały obrus i porcelanowe filiżanki z herbatą z róży to idealne połączenie dla efektownego czarno-białego ciasta.
Składniki:
2 łyżki wody,
20 dag masła,
1 czubata szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
3 łyżki śmietany 18% lub 22%,
1 cytryna,
2 łyżeczki kakao.
Jak przyrządzić?
Wodę, masło i cukier wymieszać w rondelku i gotować do momentu rozpuszczenia cukru.
Po przestudzeniu dodać resztę składników: mąkę, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Połowę płynnego ciasta przelać do brytfanki, a do pozostałej części ciasta dodać kakao.
Wymieszać masę z kakao i przelać do brytfanki. Dwa kolory ciasta ułożą się w fantazyjny kształt.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Potrzebne przybory:
Rondelek i brytfanka.
Jak podawać?
Z filiżanką kawy z bitą śmietaną i cynamonem lub z różaną herbatą; prawdziwym, lekko słonawym masłem i konfiturą z wiśni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 15 zł |