Korzystajmy ze świeżych grzybów, póki jeszcze są. Podtrzymując polskie tradycje kulinarne przyrządzajmy je na różne sposoby. Kurki są świetne, bo nie wymagają długotrwałych zabiegów i pasują do wielu mięs. Ta potrawa to jeden z sekretnych babcinych przepisów. Karkówka, boczek ze słoniną - dobre połączenie na coraz chłodniejsze dni. Gulasz jest bardzo sycący, zaprośmy więc gości, którzy pomogą nam uporać się z daniem i na pewno pochwalą za wyjątkowy smak.
Składniki:
1 kg karkówki,
2 duże cebule,
15 dag ziemniaków,
5 dag tłustego wędzonego boczku,
½ kg kurek,
2 łyżki oleju,
1 szklanka bulionu mięsnego (może być z kostki),
½ cytryny,
liść laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
po ½ łyżeczki soli i pieprzu.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy i czyścimy z grubsza z tłustych kawałków.
Kroimy w sporą kostkę (ok. 1,5 cm).
Posypujemy pieprzem i odkładamy na co najmniej kwadrans.
Cebulę kroimy w kostkę, a ziemniaki trzemy na grubej tarce.
Mięso smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju pilnując, by było obsmażone ze wszystkich stron.
Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze jakieś 5 minut, po czym dokładamy ziemniaki i wlewamy bulion.
Do rondla wkładamy liść laurowy, ziele angielski oraz połówkę cytryny i całość dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 1 godziny).
Boczek kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni około 10 minut.
Umyte kurki wrzucamy do skwarek i smażymy kolejne 10 minut.
Dodajemy te składniki do rondla i dusimy jeszcze kilka minut.
Doprawiamy do smaku.
Jak podawać?
Podajemy z kopytkami lub ziemniakami. Do gulaszu bardzo pasują sałaty z sosem na bazie jogurtu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |