Kiedyś torty, które stały się modne dzięki królowej Bonie, gościły u nas tylko na magnackich i szlacheckich stołach. Świadczyły o zamożności gospodarzy - tylko bogaci ludzie mogli sobie pozwolić na przyrządzenie takich słodkości. Dzisiaj torty pieczemy na specjalne uroczystości, wesela, rocznice i urodziny. Wbrew pozorom zrobienie tortu nie jest wcale takie trudne, a możemy wykazać się pomysłowością i przede wszystkim sprawić przyjemność najbliższym.
Składniki:
Ciasto:
8 jajek,
2 szklanki mąki tortowej,
1,5 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
750 ml kremówki,
10 dag cukru,
4 łyżki żelatyny.
Owoce i bakalie:
10 dag orzechów włoskich,
puszka brzoskwiń w syropie.
Poncz:
2 łyżki alkoholu (rum, spirytus),
syrop brzoskwiniowy,
przegotowana woda.
1 opakowanie różyczek do dekoracji tortu.
Jak przyrządzić?
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem.
Żółtka utrzeć z cukrem, aż powstanie biała masa.
Do piany z białek dodawać porcjami masę żółtkową, powoli mieszając.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Piec w piekarniku o temperaturze 160 stopni około 35 minut.
Jeżeli biszkopt upiekł się nierówno, ściąć wierzch nożem w celu wyrównania powierzchni.
Przestudzone ciasto przekroić na trzy części.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki.
Pozostały syrop uzupełnić przegotowaną wodą tak, żeby utworzyć 2 szklanki ponczu.
Do ponczu dodać alkohol.
Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach gorącej wody.
Śmietanę kremówkę ubić, stopniowo dodając cukier.
Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę.
Blat biszkoptowy nasączyć ponczem, następnie ułożyć pokrojone brzoskwinie i 1/3 ubitej śmietany.
Przykryć drugim blatem i powtórzyć w/w czynności.
Trzeci blat nasączyć i posmarować śmietaną boki i wierzch tortu.
Boki tortu posypać rozkruszonymi orzechami.
Udekorować tort wg własnego pomysłu.
Dekoracja może być dowolna - z owoców, czekolady, gotowych różyczek, kwiatków, płatków itp.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Jak podawać?
Podawać do kawy, herbaty lub likieru.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |