Niby zwykła sałatka, ale połączenie sera, jaj i anchois tworzy efekt smakowy z najwyższej półki. Kto ma wyrafinowane podniebienie, na pewno ją doceni. Sałatkę należy przygotować tuż przed podaniem, wtedy zestawienie składników wywoła odpowiednie doznania. Kto lubi wyłącznie proste smaki, niech lepiej zrezygnuje. Ten przepis jest dla miłośników wyrafinowanej kuchni śródziemnomorskiej. Zaletą przepisu jest bardzo szybkie wykonanie. Już 10 minut po wejściu niezapowiedzianych gości, sałatka może pojawić się na stole.
Składniki:
Po 10 dag trzech różnych gatunków żółtego sera (np. tylżycki, gouda, ementaler),
5 twardych pomidorów (1/2 kg),
2 jaja ugotowane na twardo,
1 puszka koreczków anchois,
2 łyżki kaparów,
½ łyżeczki suszonego oregano.
Sos:
3 łyżki soku z cytryny,
4 łyżki oliwy,
szczypta cukru,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Sery kroimy w cienkie słupki.
Pomidory kroimy w kostkę, a jajka w plasterki lub ćwiartki.
Przygotowując sos, mieszamy wszystkie jego składniki, najlepiej w słoiczku, który zakręcamy i mocno całość wstrząsamy.
Składniki sałatki mieszamy z sosem.
Jak podawać?
Podajemy od razu, razem ze świeżym pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |