Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią porządki i przygotowywanie tradycyjnych potraw. Ten przepis jest dla osób, które szukają małej odmiany i nowych smaków pośród świątecznych jajek i bab piaskowych. Mazurek jest idealny dla wielbicieli czekolady i słodkich deserów. Dla podkreślenia kajmakowego smaku można go udekorować orzechami i migdałami. Postawiony na świątecznym stole zniknie w pięć minut.
Składniki:
puszka skondensowanego mleka,
tabliczka gorzkiej czekolady,
0,5 kg mąki,
1,5 kostki masła,
12 dag cukru,
2 żółtka,
2 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Wysypać mąkę i proszek do pieczenia na stolnicę, posiekać i zamieszać z masłem.
Następnie dodać cukier, żółtka, jajka i zagnieść ciasto.
Gotowe włożyć do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu należy odłożyć około 1/5 ciasta, resztę rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
Z pozostałej 1/5 części ciasta, uformować wałek i rozłożyć go na obwodzie blachy tak, żeby miał wysokie brzegi do wypełnienia masą kajmakową.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (170 stopni), piec około 20 minut na złoty kolor.
Następnie wyjąć i ostudzić.
Kajmak:
Puszkę skondensowanego mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na bardzo małym ogniu około dwóch godzin.
Czekoladę rozpuścić w rondlu i dodać do masy powstałej z mleka.
Wymieszać i ciepłą wylać na upieczone ciasto, tak aby nie zalać brzegów.
Masa powinna zastygnąć w chłodnym miejscu.
Do dekoracji najlepiej użyć ulubionych bakalii.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 250 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |