Czas na grilla trwa od maja do września. Ale to właśnie teraz, w rozkwicie wiosny, ochota na aktywność kulinarną na świeżym powietrzu jest największa. Rozmaitość produktów, które można grillować jest ogromna. Zazwyczaj ograniczamy się do mięs i warzyw, a przecież warto umilić sobie biesiadę owocami, szczególnie jeśli wśród gości są dzieci. Wystarczy ananas i kilka bananów, żeby ze zwykłego grillowania uczynić wystawną ucztę. Zapewniam, że gorące owoce w egzotycznej zalewie staną się najważniejszym elementem biesiady i na zawsze wejdą do grillowego menu.
Składniki:
1 ananas,
4 banany,
1 pomarańcza,
2 łyżki miodu,
2 łyżki masła,
1 cytryna,
2 łyżeczki cynamonu.
Patyczki do szaszłyków.
Jak przyrządzić?
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Z cytryny także wyciskamy sok i w rondelku łączymy oba soki i skórkę z pomarańczy.
Dokładamy tam masło, cynamon i miód, a następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści.
Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół.
Ananasa obieramy dokładnie, aby nie zostały na nim „czarne oczka”.
Kroimy wzdłuż na około 6-8 kawałków.
Pokrojone owoce wkładamy do zalewy i zostawiamy na co najmniej godzinę.
Tuż przed grillowaniem wyjmujemy je z zalewy i nadziewamy na patyczki.
Pieczemy około 10-15 minut.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |