Chłodne, lekkie ciasto jest wprost idealne na cieplejsze dni, których mamy coraz więcej. Świetnie nadaje się jako słodka przekąska podczas weekendowego wypadu na działkę albo na piknik do lasu. Idealny deser dla każdego. Jeśli kochasz słodki smak, możesz zamienić gorzką czekoladę na mleczną, a jeśli jesteś wielbicielką mocno czekoladowego smaku, możesz zrobić ciasto tylko z gorzkiej czekolady.
Składniki:
0,7 l śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny,
¾ szklanki mleka,
2 czekolady mleczne,
1 czekolada gorzka,
ewentualnie biszkopty lub herbatniki.
Do dekoracji:
wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Zagotować mleko, rozpuścić w nim żelatynę, 2 czekolady mleczne i pół czekolady gorzkiej.
Drugie pół czekolady należy posiekać w drobną kosteczkę.
Ubić śmietanę.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej energicznie ubijać.
Do ubitej śmietany dodać przestudzone mleko z rozpuszczonymi składnikami i posiekaną czekoladę.
Całość wymieszać.
Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami, tak by pokryły całe dno.
Zalać masą i włożyć do lodówki, aż stężeje.
Jak podawać?
Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.
Piankowe ciasto idealnie komponuje się z kawą mrożoną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |