Na pierwszy rzut oka typowe włoskie danie. Nic bardziej mylnego. Szklanka wódki, którą dodajemy do potrawy, zdecydowanie zmienia jej oblicze. Warto spróbować, bo oprócz wyjątkowego smaku makaron po rosyjsku niesie w sobie silny ładunek pozytywnego nastawienia do świata. Skorzystajmy z łososia norweskiego, bo jest tłustszy od innych i bardziej pasuje do rosyjskiego charakteru potrawy.
Składniki:
40 dag makaronu,
5 dag łososia wędzonego na zimno (najlepiej norweskiego),
1 puszka łososia w sosie własnym,
1 łyżka soku z cytryny,
10 dag masła,
1 szklanka czystej wódki,
sól i pieprz.
Do dekoracji:
kilka plasterków cytryny,
jeden plaster wędzonego łososia norweskiego,
kilka liści rukoli.
Jak przyrządzić?
Łososia z puszki odcedzamy.
Miksujemy ze stopionym masłem, sokiem z cytryny, wódką, solą i pieprzem na gładki krem.
Wędzonego łososia kroimy na kawałki.
Makaron gotujemy na pół miękko.
Po odcedzeniu mieszamy w dużej misce z łososiową pastą.
Dekorujemy kawałkami wędzonego łososia, plasterkami cytryny i listkami rukoli.
Jak podawać?
Podajemy od razu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |