W Polsce produkuje się około 90 gatunków sera. Mają one niewątpliwe zalety smakowe, ale są również źródłem wapnia, białka i witamin. Jadamy je głównie na kanapkach, także jako dodatek do pizzy, spaghetti, zapiekanek. Fantazja z żółtego sera to rolada nadziewana farszem. Jak sama nazwa wskazuje, z farszem możemy pofantazjować, dodając do niego to, co lubimy lub czym akurat dysponujemy. Moja propozycja jest taka:
Składniki:
0,5 kg żółtego sera w kawałku (najlepiej gouda),
0,5 kostki masła,
2 serki topione,
10 dag szynki,
2 płaty konserwowej papryki,
pęczek szczypiorku,
4 jaja na twardo,
kawałek świeżej papryczki chilli,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ser włożyć do plastikowego woreczka, szczelnie zawiązać i włożyć do bardzo gorącej wody.
Podgrzewać około 15 minut, do momentu aż będzie miękki.
Jaja ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć z żółtkami i serkiem topionym na jednolitą masę.
Do masy dodać pokrojoną drobno szynkę, paprykę konserwową i papryczkę chilli, białko oraz szczypiorek.
Doprawić solą i pieprzem.
Miękki ser wyjąć z woreczka i szybko rozwałkować na bardzo cienki prostokąt.
Rozsmarować na nim przygotowany farsz i zwinąć ser w roladę.
Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki przystawkę serową pokroić w grube plastry i ułożyć na półmisku.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |