Prawdziwi grzybiarze uważają, że kupione na bazarze grzyby to nie to samo, co uzbierane samodzielnie w lesie. Polacy uwielbiają zbierać grzyby. To wielka przyjemność spędzać wolny czas na łonie natury, dotlenić się i jednocześnie mieć „darmową wyżerkę”. W Polsce występuje 12 tysięcy gatunków grzybów, ale tylko tysiąc jest jadalnych. Dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność podczas zbierania, a kto się nie zna na grzybach, lepiej niech kupi w sklepie, te sprawdzone. Polędwiczki z maślakami to aromatyczne i smaczne danie obiadowe. Najlepiej ze świeżych grzybów. A to jedyny moment, żeby takiego dania spróbować.
Składniki:
0,5 kg maślaków,
0,3 kg polędwicy wieprzowej,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka masła,
2 cebule,
0,5 szklanki słodkiej śmietany,
0,5 pęczka natki pietruszki,
pół łyżeczki majeranku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Maślaki oczyścić, obrać ze skórki, opłukać pod bieżącą wodą.
Większe grzyby przekroić na pół.
Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć.
Następnie dodać grzyby i dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę.
Polędwiczki pokroić na porcje i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Smażyć krótko na rozgrzanej oliwie, po obu stronach.
Maślaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułożyć mięso i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jak podawać?
Podawać z sezonowymi warzywami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |