Polędwiczki z maślakami - Przepis

Przepis kulinarny
Polędwiczki z maślakami Zobacz 9 zdjęć

Prawdziwi grzybiarze uważają, że kupione na bazarze grzyby to nie to samo, co uzbierane samodzielnie w lesie. Polacy uwielbiają zbierać grzyby. To wielka przyjemność spędzać wolny czas na łonie natury, dotlenić się i jednocześnie mieć „darmową wyżerkę”. W Polsce występuje 12 tysięcy gatunków grzybów, ale tylko tysiąc jest jadalnych. Dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność podczas zbierania, a kto się nie zna na grzybach, lepiej niech kupi w sklepie, te sprawdzone. Polędwiczki z maślakami to aromatyczne i smaczne danie obiadowe. Najlepiej ze świeżych grzybów. A to jedyny moment, żeby takiego dania spróbować.

Składniki:

0,5 kg maślaków,
0,3 kg polędwicy wieprzowej,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka masła,
2 cebule,
0,5 szklanki słodkiej śmietany,
0,5 pęczka natki pietruszki,
pół łyżeczki majeranku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Maślaki oczyścić, obrać ze skórki, opłukać pod bieżącą wodą.

Większe grzyby przekroić na pół.

Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć.

Następnie dodać grzyby i dusić do miękkości.

Pod koniec duszenia dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę.

Polędwiczki pokroić na porcje i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Smażyć krótko na rozgrzanej oliwie, po obu stronach.

Maślaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułożyć mięso i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak podawać?

Podawać z sezonowymi warzywami.

5.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Polędwiczki z maślakami: Podobne przepisy

Polędwiczki z maślakami: wypróbuj również

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... oznaczać tłustych kawałków mięsa o dość ciężkiej konsystencji. Równie dobrze możemy zdecydować się na przygotowanie delikatniejszych i bardziej wykwintnych kęsków. Świetnym pomysłem na obiad są polędwiczki ... wieprzowe w sosie grzybowym. ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... gości na naszych talerzach, co nie dyskwalifikuje go z tego, by od czasu na czasu znalazł się w naszym menu. Zaserwowanie polędwiczek cielęcych gościom spowoduje, że ty będziesz się doskonale czuła ... do gotowania bulionu, będącego podstawą ...

dawno temu

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

... Kulinarnych Inspiracji ciąg dalszy. Tym razem na stole królowała polędwiczka z jabłkiem. Jabłka uwielbiam w każdej postaci. Surowe lub podane jako deser, pieczone, z kruszonką, bakaliami i lodami ... waniliowymi. Polędwiczki do tej pory tylko w ...

dawno temu

Walentynkowa kolacja przy świecach

... ” - Polędwiczki wieprzowe na sposób orientalny  2 polędwiczki wieprzowe,3 ząbki czosnku,3 łyżki sosu sojowego,1 łyżeczka otartego majeranku,½ łyżeczki cząbru,sok i skórka otarta z ½ cytryny,sól, pieprzbiałe ... z oliwek. Polędwiczki dokładnie ...

dawno temu

Kochanego ciałka...

... w majonezie, kroimy chleb, szyneczki, polędwiczki, wędzonki, rozkoszujemy się poezją smaku... Chciałoby się dobrze podjeść, ale na każdym kroku jak nie lekarze, to natrętne reklamy dietetycznej margaryny, soków ...

dawno temu

Sposób na grzyby w cieście

... będzie przekonywać. Danie nie jest zbyt zdrowe, bo grzyby smaży się na głębokim tłuszczu, ale czym byłoby życie bez takich małych grzeszków. Przygotuj: 50 dag większych grzybów (maślaki, borowiki ...

dawno temu

Mięso w sosie

... bulionu, tak, aby sos nie stał się zbyt rzadki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mięso w sosie musztardowym – ten rodzaj sosu doskonale sprawdza się w połączeniu z karkówką czy polędwiczkami ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... co wołowina, a dobry schab czy polędwiczki – tyle co pierś z kurczaka. Filet wieprzowy z zawartością około 2 gramów tłuszczu na 100 gramów zalicza się dziś do żywności niskotłuszczowej ... , chroni przed utratą ciepła, jest niezbędny do ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... z jego zawartością. Farsz z pieczarekNiestety coraz rzadziej mamy czas i ochotę wybrać się do lasu, aby podczas spaceru zebrać wyśmienite prawdziwki, maślaki, podgrzybki i borowiki. Trudno się temu dziwić, skoro mamy ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... kilka głównych zasad ich marynowania. Po pierwsze nadają się do tego tylko niektóre gatunki, tj. rydze, opieńki, maślaki, borowiki oraz pieczarki. Po drugie nie powinno się tych gatunków mieszać. Oprócz ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

... z nich nadmiar wody. Gdy osiągniemy już odpowiadającą nam konsystencję – sos jest gotowy. Sos ten jest wspaniały do drobiu, doskonale sprawdza się również w duecie z miękkim mięsem (polędwiczki wieprzowe), jak i z... białą kiełbasą. ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... a pokrywającą cały grzbiet słoniną. Szynka natomiast zajmuje obszar pod ogonem, a powierzchnię między nią a nogą określa się mianem golonki. Gdzie indziej znajduje się polędwiczka, która jest elementem ...

dawno temu

Monotonii sosów mówimy stanowcze NIE

... (karkówka, polędwiczki wieprzowe), jak i do sałatek z orzechami i serami. Balsamico truskawkowe 300 ml octu balsamicznego,pół szklanki cukru,80g mąki,10 truskawekDo niedużego garnka wlewamy ocet ...

dawno temu

Dania z serem

... śmietaną i dobrze wymieszać. Ser pleśniowy w subtelny sposób potrafi także wydobyć smak mięsa. Można więc zastosować go jako nadzienie do polędwiczek wołowych czy użyć jako dodatek do kotletów ...

dawno temu

Gra pozorów

... zapraszam mojego wybranka do siebie na romantyczne kolacje, podczas których serwuję zupę dyniową z cynamonem i kolendrą oraz polędwiczki w glazurze z brązowego cukru, aż tu pewnego dnia nagle daję ...

dawno temu

Kasa wspólna czy nie wspólna?

... polędwiczki, co prawda nie usmażonej ale bardzo drogiej. Paradoksalnie, budżet domowy przypomina gardło pijaka: ile nie wlejesz i tak zaraz wyschnie. Koniecznym okazują się cięcia, przeprowadzane kobiecą ...

dawno temu

Powiązane Tematy