Świeży pstrąg upieczony na grillu to niebo w gębie. Zanim jednak zapłacimy za niego w sklepie, warto spojrzeć mu głęboko w oczy. Świeża ryba ma oczy błyszczące, nieświeża charakteryzuje się mętnym spojrzeniem. To ważne, bo kilkudniowy pstrąg przestaje być smakołykiem, a staje się kłopotem dla zaproszonych gości. Pstrąg na ostro z dodatkiem płatków migdałowych to propozycja dla wymagających. Smakuje wybornie i na pewno zachwyci gości.
Składniki:
3 pstrągi,
2 łyżki płatków migdałowych,
6 szerokich plasterków wędzonego boczku,
1 papryczka chili,
sól i pieprz,
1 łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Rybę sprawiamy, nacieramy solą i pieprzem.
Papryczkę myjemy, usuwamy nasiona, siekamy, a następnie ucieramy z łyżką oleju.
Powstałą masą nacieramy ryby od wewnątrz.
Owijamy je plastrami boczku i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane wkładamy do specjalnych kratek i pieczemy na grillu około 20 minut, pilnując, by były upieczone równomiernie z obu stron.
Potrzebne przybory:
3 kratki do grillowania ryb.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |