Gorąca czekolada to idealny napój na długi, zimowy wieczór. Według starej meksykańskiej receptury chili jest tym dodatkiem, który podkreśla magię czekolady i powoduje, że jej rozgrzewające działanie wydłuża się w czasie. A taki napój przygotowuje się bardzo szybko. Warto o tym pamiętać po powrocie z zimowego spaceru.
Składniki:
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
½ litra wody,
białko z 1 jajka,
3 łyżeczki cukru,
szczypta chili.
Jak przyrządzić?
Czekoladę ucieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wsypujemy do dzbanka i zalewamy wrzącą wodą.
Dodajemy do niej szczyptę chili.
Mieszamy.
Białko ubijamy na sztywno z cukrem i delikatnie nakładamy na porcję czekolady.
Posypujemy odrobiną chili.
Jak podawać?
Podajemy w filiżankach.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 5 zł |