Kiedy pieczone jabłka wyciągamy z piekarnika i stawiamy na stole, goście są zauroczeni. Zapach, jaki roznosi się po całym domu, jest najlepszą zachętą do wypróbowania tego deseru. Wystarczy 10 złotych do stworzenia wyjątkowej atmosfery. Cynamon i słodkie skondensowane mleko w połączeniu ze smakiem pieczonego jabłka nada każdej uczcie świątecznego klimatu.
Składniki:
4 czerwone jabłka,
½ szklanki słodkiego skondensowanego mleka,
4 łyżki masła,
1 łyżeczka cynamonu w proszku,
2 łyżki skórki pomarańczowej,
40 ml likieru (pomarańczowego, cytrynowego lub sherry).
Do dekoracji: skórka z cytryny lub pomarańczy i pałeczki cynamonu.
Jak przyrządzić?
Jabłka myjemy, odcinamy wierzchołki i wydrążamy z nich gniazda nasienne.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim jabłka.
Mleko mieszamy ze skórką pomarańczową i cynamonem.
Tak przygotowany sos wlewamy do środka jabłek.
Nakrywamy je odciętymi wcześniej wierzchołkami.
Na każde jabłko nakładamy odrobinę masła i polewamy likierem.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową zostawiając kilka niedużych otworków, by jabłka mogły trochę parować.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika ozdabiamy jabłka skórką z cytryny lub pomarańczy i pałeczkami cynamonu.
Jak podawać?
Podajemy gorące.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |