Podhalańska wersja śledzi w śmietanie. Wyostrzony bryndzą smak tej potrawy stanowić będzie ciekawy akcent podczas wigilijnej kolacji. W tradycyjnej góralskiej kuchni śledzie były uważane za świąteczny rarytas - każda śledziowa sałatka to niemal dzieło sztuki. Kolorowe dodatki służą urodzie potrawy i dają pole do popisu. Jeśli więc chcemy nadać wigilii regionalnego sznytu, przygotujmy śledzie po góralsku.
Składniki:
50 dag filetów z solonego śledzia,
½ litra mleka,
25 dag bryndzy,
szklanka śmietany 22%,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki zielonego groszku,
kawałek czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej),
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
1 łyżka startej skórki z cytryny,
½ łyżeczki cukru pudru,
kilka plasterków cytryny,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Śledzie myjemy i moczymy w mleku przez kilka godzin.
Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie ucieramy go z pieprzem, skórką z cytryny i bryndzą na jednolitą masę.
Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli i cukru i delikatnie mieszamy z bryndzą.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Ponownie umyte śledzie suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i układamy na półmisku.
Po wyjęciu z lodówki sos mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, groszkiem i papryką.
Polewamy nim śledzie i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Jak podawać?
Przed podaniem ozdabiamy plasterkami cytryny i zieloną pietruszką.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |