Makaron ryżowy zyskał popularność dzięki swoim walorom odżywczym i smakowym. Jego zaletą jest to, że się nie lepi, nie wchłania sosów, nie zawiera barwników i konserwantów. Dlatego użyłam go do swojej sałatki. Jest lekka, zdrowa i można ją podawać od śniadania do kolacji.
Składniki:
opakowanie makaronu ryżowego wstążki,
słoiczek suszonych pomidorów w zalewie,
10 dag zielonych oliwek,
1 czerwona papryka,
1 duży filet z kurczaka,
szczypiorek,
1 łyżka soku z cytryny,
ząbek czosnku,
szczypta curry,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron ryżowy zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, tak aby cały był zakryty.
Pozostawić na trzy minuty. Po tym czasie odsączyć i pokroić (długość wg uznania).
Filety z kurczaka przyprawić curry, solą, pieprzem, upiec i pokroić w dużą kostkę.
Paprykę pokroić w paseczki lub kostkę, oliwki pociąć na 2 lub 3 części, pomidory w paseczki.
Wszystkie składniki połączyć z makaronem.
Do oliwy dodać sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Sos wymieszać z makaronem, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |