Podczas świąt wielkanocnych na stole królują jaja. Co roku podajemy je w sposób tradycyjny, ale by nie zanudzić gości szukamy nowych sposobów na ich przyrządzenie. Mam nadzieję, że zapiekane jaja przypadną wam do gustu. Ładnie wyglądają, ciekawie smakują i można je podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
3 jaja,
3 żółtka,
1 łyżeczka musztardy,
2 łyżki gęstej śmietany,
10 dag szynki,
½ puszki kukurydzy,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 kostka bulionowa,
3 łyżki tartego sera żółtego,
natka pietruszki,
szczypiorek,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
3 jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę.
Rozprowadzamy ją ½ szklanki wody i dodajemy kostkę bulionową.
Po doprowadzeniu sosu do wrzenia doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy.
Tymczasem do miseczki wkładamy żółtka, roztrzepujemy je widelcem.
Kukurydzę odsączmy, szynkę kroimy w kosteczkę, ser żółty trzemy na tarce.
Siekamy szczypiorek i natkę.
Żółtka rozprowadzamy odrobiną ciepłego jeszcze sosu, a następnie wlewamy je do sosu i dokładnie mieszamy.
Dodajemy musztardę, śmietanę i dokładnie mieszamy.
. Następnie kukurydzę, szynkę i po łyżce szczypiorku i natki i znów mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy połówki jajek na twardo i zalewamy sosem.
Obsypujemy serem żółtym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ozdabiamy resztą szczypiorku i natką.
Jak podawać?
Podajemy na gorąco lub na zimno.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 23 zł |