Rosół tradycyjny, wołowy - Przepis

Przepis kulinarny
Rosół tradycyjny, wołowy Zobacz 6 zdjęć

Każdy kto próbował zrobić rosół, ma już swój sposób. Podaję tradycyjny przepis mojej babci na wołowy rosół. U nas najchętniej jadało się go z makaronem swojej roboty (przepis znajdziecie tu) lub z pasztecikami z mięsem. Prawdziwych smakoszy tej wodnistej zupy nie muszę przekonywać, że rosół najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień.

Składniki:

1 kg mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa),
2 duże marchwie lub 3 średnie,
2 pietruszki,
pół selera,
ćwierć główki włoskiej kapusty,
1 por,
kilka łodyg selera,
kilka liści lubczyku,
1 cebula,
2 suszone grzyby,
kilka ziaren pieprzu,
listek laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
ząbek czosnku,
łyżeczka cząbru,
pół pęczka natki pietruszki,
pół pęczka koperku,
sól.

Jak przyrządzić?

Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować.

Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się tzw. szumowiny, należy je zebrać, zanim woda się zagotuje.

Wtedy rosół będzie klarowny.

Po zagotowaniu wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny.

Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę (marchew, selera, pora, pietruszkę, łodygi selera, kapustę).

Na suchej patelni lub nad gazem opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem.

Następnie wrzucić: lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, cząber, grzyby.

Powoli gotować.

Następnie doprawić solą.

Rosół jest gotowy, gdy mięso jest zupełnie miękkie.

Miękka powinna być też marchew.

W sumie trwa to zazwyczaj dwie godziny.

Rosół najlepiej smakuje na drugi dzień.

Jak podawać?

Podawać z makaronem swojej roboty, francuskimi kluskami, pasztecikami z mięsem.

Przed podaniem posiekać koperek i natkę i posypać zupę na talerzach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt24 zł

Rosół tradycyjny, wołowy: Podobne przepisy

Rosół tradycyjny, wołowy: wypróbuj również

Rosół z kaczki

... w poniższym artykule, zawierającym także ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnej zupy w postaci ugotowania rosołu z kaczki. ... tylko kilka godzin, które z reguły mijają nam w pracy. Po powrocie nie pozostaje nam nic innego, jak zaparzyć sobie ...

dawno temu

Jak ugotować rosół?

... Zupa z drobiu przygotowana samodzielnie w domu ma zdecydowanie lepszy smak niż ta z „torebki”. Można ją także dowolnie doprawiać, według naszych kulinarnych gustów. Najlepiej smakuje ta przyrządzona z przepiórek czy bażanta. Jak ugotować rosół, ...

dawno temu

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... Mięso z rosołu – tak często przyprawia nas o ból głowy. Jest bardzo smaczne, ale domownicy raczej nie mają ochoty jeść go bez żadnych dodatków. Koniec z tymi problemami. Co zrobić z kurczakiem z rosołu? Masz wiele możliwości. Możesz przygotować ...

dawno temu

Jak zrobić rosół z tortellini?

... Jak zupa jest najlepsza kiedy za oknem śnieg i mróz? Odpowiedź to oczywista oczywistość – rosół. Ale wcale nie musi być taki zwyczajny. Wystarczy kilka dodatków i zamieni się w pyszną zupę ... z tortellini i lubczykiem. Nie ma osoby, której ...

dawno temu

Zupy na rosole

... Nie ma lepszej zupy pod słońcem niż babciny rosół! Chyba nikt nie jest w stanie zaprzeczyć temu twierdzeniu. Rosół to świetna zupa na deszczowe jesienne wieczory czy przeziębienie. Sprawdza ... pojawia idealne rozwiązanie, jakim są zupy, które ...

dawno temu

Jak ugotować dobre flaki wołowe?

... Flaki wołowe czy wieprzowe mają tyle samo wiernych fanów, jak i zdecydowanych przeciwników. Danie to najczęściej przypada do gustu płci męskiej, choć to nie jest reguła. Zawierają więcej wapnia ... niż mięso, są bogate w wiele cennych witamin i ...

dawno temu

Jak ugotować rosół chiński?

... Uwielbiasz rosół? W takim razie rosół chiński na pewno będzie ci smakował. Ma ostry, aromatyczny i bardzo oryginalny smak, który wprawi w zdumienie niejednego. Jaka jest tajemnica tego niezwykłego dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą ...

dawno temu

Zupa krem z kury

... Tradycyjny rosół z makaronem to ulubiona zupa wielu Polaków. Co ciekawe, w niektórych krajach taka konsystencja tego dania z drobiu wcale nie jest znana. W Wielkiej Brytanii chętnie jada ... z kury można podawać np. z pieczywem czosnkowym lub ...

dawno temu

Kobiety, uczcie się gotować rosół

... zajmować umiejętność gotowania rosołu. I to nie byle jakiego, ale porządnego na wołowym z kością, jak pisze. Ta super ważna umiejętność może uratować związek, gdy mężczyzna zachoruje. W każdym razie ... się w rękawiczki? A może nie powinny ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... musztardy1. Oto tatar wołowy – przepis nie jest zbyt skomplikowany. Niewiele jest potraw mięsnych, które można tak łatwo przygotować. 2. Wołowina może być drobno posiekana lub zmielona. 3. Dopraw ...

dawno temu

Jak ugotować flaki?

... , Niemcy, a nawet Włosi. U nas najbardziej rozpowszechnione są flaczki po polsku, a więc gotowane na rosole flaki wołowe(stanowiące część układu pokarmowego żołądka krowy, a zwłaszcza żwacza i czepca ... tradycyjny przepis na flaki. Przepis na ...

dawno temu

Sekrety DOMOWEGO ROSOŁU. Tylko dzięki nim uzyskasz najlepszy smak

... Gotowany na wołowinie i kurczaku rosołowym, najlepiej z młodymi warzywami, paloną cebulą i dodatkiem imbiru. Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy ... ze zbierającymi się na powierzchni rosołu "szumowinami"? ...

dawno temu

Forszmak - jak go zrobić z kurczaka?

... nie przepadam, za mięsem wieprzowym i wołowym, proponuję forszmak z kurczaka. Jeszcze czegoś takiego nie jadłaś? Spróbuj. Na pewno będzie smakowało twojemu mężczyźnie. ... nie przepadam, za mięsem wieprzowym i wołowym, proponuję forszmak z ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... Danie to jest popularne w Polsce i za granicą, podawane w formie zupy na gorąco. Kombinacja kuchni francuskiej i rosyjskiej, w Polsce znana jako Strogonow. Skąd pochodzi, jak je przyrządzić i jakie składniki dodać? Oto tradycyjny przepis. ... ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... Chociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy ... dodaj mieszankę do ogórków pokrojonych w cienkie ...

dawno temu

Tradycyjna musztarda ozdobą stołu

... W kwestii żywienia Polacy coraz chętniej decydują się na eksperymenty, ale nawet najbardziej odważni pozostają wierni sprawdzonym smakom. Z tego właśnie powodu tradycyjne dodatki do dań, takie jak musztarda, cieszą się niezmienną popularnością. ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... Czym byłaby kuchnia bez podejmowania prób jej doskonalenia? Przecież każda z nas w nieco inny sposób przygotowuje te same potrawy, jak rosół, zupę pomidorową albo sernik na zimno. Co więcej ... dań stanowią ciekawe urozmaicenie codziennego menu. ...

dawno temu

E-booki czy tradycyjne książki?

... i mają to „we krwi”. Czy czytaniu tradycyjnych książek zagraża Internet i powszechne w nim e-booki - książki w wersji cyfrowej? ... %. Polacy kupują prawdopodobnie więcej książek niż czytają, uważając je za doskonały prezent na różne okazje. Czy ...

dawno temu

Powiązane Tematy