Rosół tradycyjny, wołowy

Przepis kulinarny
Rosół tradycyjny, wołowy Zobacz 6 zdjęć

Każdy kto próbował zrobić rosół, ma już swój sposób. Podaję tradycyjny przepis mojej babci na wołowy rosół. U nas najchętniej jadało się go z makaronem swojej roboty (przepis znajdziecie tu) lub z pasztecikami z mięsem. Prawdziwych smakoszy tej wodnistej zupy nie muszę przekonywać, że rosół najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień.

Składniki:

1 kg mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa),
2 duże marchwie lub 3 średnie,
2 pietruszki,
pół selera,
ćwierć główki włoskiej kapusty,
1 por,
kilka łodyg selera,
kilka liści lubczyku,
1 cebula,
2 suszone grzyby,
kilka ziaren pieprzu,
listek laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
ząbek czosnku,
łyżeczka cząbru,
pół pęczka natki pietruszki,
pół pęczka koperku,
sól.

Jak przyrządzić?

Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować.

Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się tzw. szumowiny, należy je zebrać, zanim woda się zagotuje.

Wtedy rosół będzie klarowny.

Po zagotowaniu wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny.

Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę (marchew, selera, pora, pietruszkę, łodygi selera, kapustę).

Na suchej patelni lub nad gazem opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem.

Następnie wrzucić: lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, cząber, grzyby.

Powoli gotować.

Następnie doprawić solą.

Rosół jest gotowy, gdy mięso jest zupełnie miękkie.

Miękka powinna być też marchew.

W sumie trwa to zazwyczaj dwie godziny.

Rosół najlepiej smakuje na drugi dzień.

Jak podawać?

Podawać z makaronem swojej roboty, francuskimi kluskami, pasztecikami z mięsem.

Przed podaniem posiekać koperek i natkę i posypać zupę na talerzach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt24 zł

Rosół tradycyjny, wołowy: Podobne przepisy

Rosół tradycyjny, wołowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy