Ten atrakcyjny sposób przygotowania i podania piersi z indyka znakomicie sprawdza się podczas świątecznego obiadu. Lubią go dzieci, bo przypomina faworki, a diabelski sos, jako idealny dodatek, skusi pozostałych domowników. Udane połączenie. Indycze faworki koniecznie podajemy na osobnym półmisku, by każdy mógł wybrać sobie kąski odpowiedniej wielkości. Sos nie służy do polewania mięsa, tylko do maczania w nim faworków.
Składniki:
1 kg piersi indyka,
½ szklanki mleka,
sól,
przyprawa do indyka lub ulubiona mieszanka ziół,
½ szklanki oleju.
Panierka:
5 łyżek płatków kukurydzianych,
½ szklanki bułki tartej,
2 jaja.
Sos diabelski:
5 łyżek ostrego ketchupu,
7 łyżek majonezu,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
¼ łyżeczki ostrej papryki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyte i osuszone mięso kroimy na płaskie paski.
Godzinę moczymy w lekko osolonym mleku.
Przygotowujemy sos diabelski.
Do miski wkładamy wszystkie składniki, (czosnek przeciśnięty przez praskę) i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy, by sos się przegryzł na pół godziny.
Płatki kukurydziane rozkruszamy i mieszamy z bułką tartą.
Jajka roztrzepujemy.
Mięso odsączamy i w środku każdego paska robimy cienkie, podłużne nacięcie.
Przeciągamy końce pasków przez nacięcia, tak jak w przypadku faworków.
Obficie posypujemy paski przyprawą.
Jeśli stosujemy zioła, musimy je także posolić.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w panierce i jajku.
Smażymy w głębokim oleju przez kilka minut.
Osączamy je na papierowym ręczniku.
Jak podawać?
Podajemy na półmisku w towarzystwie sałaty i sosu diabelskiego.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |